Čoka dobija adekvatno javno osvetljenje · Max Info

Čoka dobija adekvatno javno osvetljenje

Ugovor o javnom privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja, primenu mera uštede električne energije na teritoriji opštine Čoka, potpisan je danas, u kabinetu predsednice čokanske opštine sa firmom PLC Interenergo DOO Beograd.

osvetljenje

Ugovor je ispred lokalne samoprave potpisala predsednica opštine Stana Đember, a u ime izvođača radova Zvonko Šmit i Siniša Janjušević.

– Javna rasveta je veoma važna za naše građane. Ovo je prvo javno privatno partnerstvo i iskreno se nadam da će u narednom periodu biti još mnogo sličnih projekata kada je reč o ekologiji, biomasi ili nečem sličnom što je od koristi za našu zajednicu – saopštila je posle potpisivanja ugovora predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Ona je naglasila da će građani opštine Čoka realizacijom pomenutog ugovora dobiti adekvatnu javnu rasvetu, odnosno javno osvetljenje u svim delovima naseljenog mesta Čoka, a da će kasnije tim projektom biti obuhvaćena i preostala naseljena mesta na teritoriji čokanske opštine.

–Kao drugi važan segment izdvajam uštedu električne energije što će biti ostvareno ovim projektom, jer je svima nama jako bitna racionalizacija – istakla je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Siniša Janjušević ispred slovenačke firme PLC Interenergo DOO Beograd, koja se bavi razvojnim finansiranjem projekata obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potvrdio je da je reč o zaista velikom projektu što će doneti istovremeno velike uštede, čak više od 80 odsto u potrošnji električne energije tj. u kilovat časovima u odnosu na prethodnu, staru, javnu rasvetu.

–S druge strane biće smanjeno i svetlosno zagađenje i poboljšan kvalitet, a to će, takođe, imati veliki uticaj i na životnu sredinu pošto će biti smanjena emisija ugljen dioksida – istakao je Janjušević.

Prema njegovim rečima biće zamenjeno oko 1.700 sijalica sa modernom led rasvetom, što će opštini doneti oko 80.000 evra uštede na godišnjem nivou što se tiče održavanja i same potrošnje električne energije.

Inače, ugovorni period je 15 godina, a sada sledi izrada projekata za izvođenje radova.

– To konkretno znači da će naši podizvođači biti na terenu za 20-ak dana. Zamena sijalica biće završena za nekih mesec dana, tako da će opština i tokom same montaže osetiti znatno olakšanje kada je reč o visini mesečnih računa. Kompletan posao, što se kaže “ključ u ruke” biće završen do 1. jula kada će u pogon biti puštena kompletna rasveta – naveo je Janjušević i dodao da se, na osnovu dosadašnjih odličnih iskustava, pored značajne uštede, u potpunosti može garantovati moderno i kvalitetno osvetljenje, pa čak i brže otklanjanje eventualnih kvarova.

 

Podelite vest sa prijateljima