Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 2°C

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, smešten u objektu Predškolske ustanove „Radost“ u Čoki, uspešno radi već osam godina.

db

Posetili smo ovu ustanovu, razgovarali sa zaposlenima i korisnicima i još jednom se uverili u konstataciju iz prve rečenice.   

Nikolina Pantelić koordinator i pedagog te organizacione jedinice čokanskog Centra za socijalni rad potvrdila nam je da ta ustanova pruža usluge za sve ljude koji imaju mentalnih ili problema u razvoju i da u ovom trenutku imaju deset korisnika uzrasta od šest do 26 godina.

– Mi smo tu i da razgovaramo sa svim potencijalnim korisnicima, da ih upućujemo i radimo s njima koliko god možemo. Dosta dobro funkcionišemo, jer smo sad već uigrani u tim aktivnostima. Pre svega,  tu smo da pomognemo kako bi oni dostigli maksimum u svom razvoju, a samim tim i da prevaziđu mnoge poteškoće koje imaju – pojašnjava Nikolina Pantelić.

Ona ističe da pored osnovne nege i brige o zdravlju korisnika i  njihovim problemima, zaposleni u tom Dnevnom boravku rade i na njihovom  vaspitanju i obrazovanju u svim segmetima u kojima nisu dovoljno razvijeni.  

– Naš rad je orjentisan na radno-okupacione terapije: učenje svakodnevnih veština, onih najpraktičnijih, kako bi naši korisnici mogli da se što više osamostale. Isto tako s našim korisnicima dosta radimo i kada je reč o zdravstvenim segmentima kako bi oni u tom kontekstu umeli da prepoznaju i otklone izvesne probleme okviru svojih granica. Sve to protkano je igrom i zabavom, jer su oni i dalje deca; zato i nema onog „tereta“ da je to učenje, jer oni sve što čine razvijaju kroz zabavu i igru. Najkraće rečeno, kompletna nega i briga – kaže Nikolina Pantelić.
 

db2

Prema njenim rečima u neposrednom radu sa korisnicima usluge Dnevni boravak rade obučeni profesionalci. Uz nju su u tom timu i psiholog, dve vaspitačice, dve negovateljice i vozač. Svim korisnicima omogućen je prevoz sa cele teritorije opštine Čoka specijalizovanim vozilom prilagođenim osobama sa smetnjama u razvoju i onim korisnicima koji upotrebljavaju kolica. 

– Svaki korisnik ima zaduženog radnika (vaspitača/icu ili  negovatelja/icu), neposredno odgovornog za rad s njima, praćenje realizacije individulanog plana i postignutih ishoda, kao i za saradnju sa porodicom.  U tom smislu vodimo računa o tome da oni budu testirani kako bi tačno pepoznali individualne potrebe korisnika. Ponekad u tim aktivnostima bude i niz izazova jer su potrebe od osobe do osobe različite, a mi se trudimo da sve to „uklopimo“ kako bi svi naši korisnici ponaosob mogli da dobiju podršku potrebnu u svom razvoju i nadoknadili izvesne nedostatke – ukazuje naša sagovornica.

Naglašavajući da je divno raditi sa tom decom, Nikolina Pantelić potvrđuje da njihovi korisnici na svaki lep gest uzvraćaju nesebičnom ljubavlju i zahvalnošću.

db3

– U tom smislu uvek imamo povratnu informaciju koliko je njima drago što dolaze u Dnevni boravak. Dobro je, istovremeno, što je naša ustanova smeštena u zabavištu, pa tako oni imaju kontakt i sa drugom decom, a zajednica nas je fantastično prihvatila – kaže Nikolina Pantelić. 
Kako nam je objasnila članovi stručnog tima Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju nastoje da vreme koje korisnici provode u toj ustanovi obogate sa što više različitih sadržaja i aktivnosti u toploj i prijatnoj atmosferi. Zimi, primera radi, vole Deda Mraza i Mikuliša i obeležavaju sve praznike.

 – Aktivni smo u zajednici, idemo na predstave, sa Udruženjem „Ruka u ruci“ u Senti imamo odličnu saradnjui, organizujemo i sportska takmičenja i druge slične aktivnosti; drugim rečima, maksimalno smo angažovani u zajednici, što mi je veliko zadovoljstvo, jer primećujem da ljudi polako ruše predrasude kada je o ovakvim osobama reč. Konačno, naš zadatak i jeste, od samog osnivanja 2011. godine, uključivanje naših korisnika u društvenu zajednicu u cilju njihove što veće integracije, kao i senzibilisanje javnosti za specifične potrebe takve dece – zaključuje Nikolina Pantelić.

Svetlana Dimić negovateljica u Dnevnom boravku, koja u ovoj ustanovi radi od samog osnivanja, kaže da je gotovo nemoguće ukratko opisati sve zgode u proteklih osam godina; bilo je, veli, najviše lepih ali, nažalost, i nekih tužnih trenutaka.

– Tu smo da sve „izvučemo“ na dobro i mislim da u tome uspevamo, premda je svaki dan novi izazov. Naši korisnici, kao i sva druga deca, vole igru, da učestvuju na raznim manifestacijama... Dobili smo mnogo pohvala, diploma i pehara. Dopunjujemo se u svemu, neko bolje boji, neko recituje, neko ima sklonosti ka ovome, neko ka onome. Sve u svemu, dobijamo i uzvraćamo ljubav, to je suština – kazala nam je Svetlana Dimić.


Jovana Davidhazi u Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama radi od pre šest meseci kao psiholog .

– Nisam ranije radila na ovakvim poslovima. Svaki dan je ovde jedno veliko učenje pošto mi se čini da sve što sam učila na fakultetu i kroz druge prakse ovde izgleda prilično drugačije. Hoću da kažem da ko god nije imao bliži kontakt sa ovakvim osobama ne može da zna kakav je to osećaj obostranog davanja i uzajamne ljubavi. Najveća nagrada mi je kada uđem u prostoriju a oni mi se obraduju – otkrila nam je Jovana Davidhazi.

U svakom slučaju dobija, profesionalno, lično, ljudski. To je veliko iskustvo!

Korisnica Kinga R. u Dnevnom boravku je od početka njegovog osnivanja, odnosno osam godina. Za Naxi Max kaže da najviše voli druženje i igru sa drugom decom. Sa svojim drugarima tu je, pored ostalog, naučila da pravi ukrasne predmete sa magnetima , a preuzela je odgovornost i oko pranja suđa i brisanja prašine. Omiljeni ritual joj je, kaže uz osmeh, ispijanje kafe. Lično je taj napitak spremila i voditeljki radija i radosno pozdravila sve slušaoce!

 

db4

Podelite vest sa prijateljima