Dr Milan Tanović: Situacija bolja, ali nije za opuštanje · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 3°C

Dr Milan Tanović: Situacija bolja, ali nije za opuštanje

– Trenutna epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona u Čoki, kao i u celoj zemlji, bolja nego što je bila kada sam poslednji put gostovao na talasima vašeg radija, ali i dalje nije za opuštanje – izjavio je za Naxi Max dr Milan Tanović.

ttt

Potvrdivši da je broj obolelih manji, dr Tanović je ispred čokanske Kovid ambulante međutim ukazao da i dalje ima određen broj pacijenata koji su na lečenju i kod kojih virus “egzistira”.

– S druge strane, ima i onih koji se i dalje razboljevaju. Kakva će situacija biti u narednom periodu, još bolja ili gora, zavisi od dve stvari; jedna je odziv građana na vakcinaciju, a druga se odnosi na pridržavanje zaštitnih mera koje su već poznate građanima – naglasio je dr Tanović.

On je još jednom ukazao da među građanima ne bi trebalo da dolazi do opuštanja i da će i od toga zavisiti kakvo će stanje biti u narednom periodu.

– Dve pojave nas brinu. Deca su krenula u školu, a ona su “odličan” prenosilac virusa i zaraze. Druga je pojava novog soja virusa u Evropi koji je četiri puta infektivniji ili zarazniji od aktuelnog. Srećom, u većoj meri ga nema u našoj zemlji. Ipak, ako se desi da taj soj dođe i do nas, za očekivati je da će situacija biti pogoršana. Zbog toga je bitno da građani budu svesni opasnosti, kao i da se i dalje pridržavaju pomenutih mera – naglasio je dr Tanović.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je u Kovid ambulanti počela prošle srede i do sada je vakcinu primilo oko 240 građana.

– Nisu se vakcinisali svi koji su se prijavili. Postoji velik oprez kome se vacine daju i zbog toga su brojni građani vraćeni, iz ovog ili onog razloga, dok se ne utvrdi potpuna sigurnost. U nekom narednom periodu oni će biti ponovo pozvani. Takva je, naime, i preporuka medicinske struke.Važno je, takođe, da se napomene da se vakcina protiv virusa korona, od pre nekoliko dana, daje samo onim građanima koji su prijavljeni preko e -uprave, što nije bio slučaj na početku. Sve se to čini  u cilju prikupljanja podataka o broju vakcinisanih u Srbiji – objasnio je dr Tanović.

Trenutno, inače dajemo kinesku vakcinu koje ima dovoljno, a za koji dan bi trebalo da stigne i određena količina ruske vakcine. Što se tiče Fajzerove vakcine, dr Tanović kaže da je pod velikim znakom pitanja da li će i koliki broj tog cepiva stići, zbog otežane situacije u vezi sa isporukom.

– Kovid ambulanta ili bolje rečeno kovid sistem – pošto mi to zaista i jesmo – odlično funkcioniše. Veoma sam time zadovoljan, jer za razliku od mnogih drugih mesta kod nas nema čekanja, ili ako ima, jako su kratka. Pacijente zakazujemo telefonom na 15 minuta. Svaki pacijent koji nam se obrati pregledan je, njegova situacija se prati, dolaze redovno na kontrole, rade se redovno snimci pluća, fizikalni pregledi, saturacija... Na osnovu svega  ordinira se terapija i daju saveti – istakao je dr Tanović.

On je dodao i da je važno da postoji  jedno sanitetsko vozilo koje služi isključivo za kovid pacijente, za kućne posete i, uopšte, transport do bolnice.

– Dakle, reč je o maksimalnoj pokrivenosti  kada govorimo o virusu korona. To uostalom mogu da potvrde i naši pacijenti. Bogu hvala, 99 odsto ih je i izlečeno.Većina njih su stariji građani i šećerni bolesnici, a neki imaju i karcinome. Zbog toga se tu i ne završava tretman takvih pacijenata, jer korona može da izazove različite komplikacije. Za tzv. rizične grupe rade se daljnje opsežne zdravstvene pretrge, ispituje se bukvalno svaki organ, srce, jetra, bubrezi, pankreas, stanje krvnih sudova itd. Na osnovu svega  daje se i izvesna terapija. Sve naše pacijente upozoravamo da slušaju savete medicinske struke – ukazao je dr Milan Tanović i još jednom apelovao na građane da se i dalje pridržavaju propisanih epidemioloških mera dok god to bude potrebno.

Podelite vest sa prijateljima