Izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov · Max Info

Izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov

U holu Doma kulture u Čoki u četvrtak, 17. novembra, biće u 18 sati otvorena izložba fotografija “Mlečni put” Ivane Popov iz Sanada. To je Ivanina druga samostalna izložba fotografija, posle prošlogodišnje (prve) u Novom Kneževcu u Kulturnoj zoni, pod nazivom “Eden”.

ll

– Rado sam prihvatila poziv predsednice opštine Čoka Stane Đember, koja je preko društvenih mreža pratila moj fotografski rad, da priredim ovu drugu samostalnu izložbu, a u tome su me podržale predstavnice Unije žena SNS-a – rekla je Ivana Popov i dodala da joj je u odabiru fotografija i pripremanju postavke svesrdno pomogao njen prijatelj, umetnik Robert Sabo Benke.

Ivana Popov, učiteljica i majka troje dece, kaže da je fotografija za nju neka vrsta terapije, otklon od svakodnevice i svakojakih briga, a potom sve više, kako kaže, i način pogleda na svet.

– Uvek ističem da fotografije korespondiraju sa mojim unutrašnjim bićem i svim onim što radim; to, mišljenja sam, nema veze sa egom nego, naprotiv, sa večnom potragom za istinom i potrebom za
neprekidnom igrom – navodi Ivana. Izložba “Mlečni put” predstavlja, kako naglašava, njen unutrašnji osećaj lepote, beskraja i vremena bez početka i kraja.

– Ponekad smo izgubljeni i sami u tom ogromnom svemiru, a opet, to je i naš topli dom. Zato su, primerice, krave posebno, moj omiljen motiv na fotografijama, i s njima, rekla bih, imam baš prijateljski odnos, kao i sa svim drugim životinjama koje mi, čini mi se, prilaze vrlo blagonaklono
kada vide moj objektiv. I, stoga smatram da je sve “igra” – naglašava Ivana Popov.

Ona u tom kontekstu smatra da je čovek, po onoj staroj izreci, homo ludens (čovek igre).

– Savremeni načini življenja nameću nam snalažljivost, rutinu, katkad i, da tako kažem, pokvarenost, čemu posledično prethode razne brige i strahovi; da nas sve to odvoji od dobrote i ljubavi, od igre. A naš cilj bi, zapravo, u svemu tome, trebalo da bude težnja da se vratimo u dečje svetove, sa svim onim što mališani nose u sebi, a to su praštanje, radost, ljubav, igra – ukazuje Ivana Popov. Ona izražava nadu da će svi oni koji posete izložbu fotografija “Mlečni put” bar za trenutak osetiti njen doživljaj “tog čudesnog i lepšeg sveta u kojem bistvujemo”.

U ime Unije žena SNS, koja je pokrovitelj ove izložbe, predsednica opštine Čoka Stana Đember, pozvala je građane na otvaranje ove interesantne i lepe postavke.

– Ivana svojim fotografijama iz jednog drugog, lepšeg, ugla prikazuje našu sredinu i sve ono što se dešava u njoj. Podseća nas u svakom trenutku na to koliko lepote ima oko nas. Zato bih želela da što više građana poseti ovu izložbu i uveri se kako to, zaista, izgleda naša opština kroz, da tako kažem, objektiv ljubavi, jer u svakodnevnoj trci za životom ne primećujemo mnogo jedinstvenih i predivnih momenata – rekla je Stana Đember.
Potvrdivši da je pokrovitelj izložbe “Mlečni put” Unija žena SNS, Stana Đember je rekla da one time žele da pokažu otvorena vrata umetnicima bez obzira na stranačku pripadnost. – Ivana je po vokaciji umetnik, ona se ne bavi politikom. Ona doista na specifičan način pokazuje lepotu življenja u našoj opštini. Zato nam je neobično drago da budemo pokrovitelji izložbe njenih fotografija i zato vas, još jednom, pozivamo da 17. novembra u Čoki prisustvujete ovom lepom događaju – poručila je Stana Đember.

Izložba “Mlečni put” Ivane Popov biće otvorena do 24. novembra

Podelite vest sa prijateljima