“Male ruke, veliki potezi” · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 2°C

“Male ruke, veliki potezi”

Zvršnoj izložbi radionice likovnog i muzičkog stvaralaštva „Male ruke, veliki potezi“, koja je četvrti put po redu održana u subotu, 29. avgusta, uz prigodan kulturno-umetnički program, u crkvenoj porti u Sanadu, prisustvovala je, uz brojne građane i goste iz okolnih mesta, i predsednica Čoka Stana Đember, sa najbližim saradnicima.

Opština Čoka i ove godine podržala je, naime, realizaciju ovog projekta održanog, uz sve propisne mere zbog virusa korona, u organizaciji OŠ „Jovan Popović“ i Crkvene opštine Sanad. 

Manifestaciji su, uz poštovanje svih propisanih mera, pored predstavnika lokalne samouprave prisustvovali i roditelji, meštani, kao i gosti iz okolnih mesta.

Kako nam je potvrdila učiteljica Ivana Popov, tematika radionica bila je ornamentika srednjovekovnih fresaka, kao i rezbaikonostasa.

– Deca mlađih uzrasta oslikavala su kartone velikih formata, dok su starija imala zadatak da oslikaju 12 metara platna koje će ostatiti u porti hrama i podsećati na ovo predivno druženje – kazala nam je Ivana Popov.

Prema njenim rečima, jedan dan bio je posvećen vajanju, tj. dela su pokušala da dočaraju rezbu crkvenih ikonostasa.

– Poslednjeg dana oslikavane su majice, uz nezaobilazni simbol malih ruku. Svaka majica je priča za sebe, ali je interesantno da se gotovo na svakoj našlo se srce – rekla je Ivana Popov.

Deo petodnevnih radionica bio je posvećen i pevanju pa su na završnom delu manifestacije deca izvela nekoliko duhovnih i svetovnih pesama.

– Mališani su se oprobali i u dvoglasnom pevanju uz pomoć naše dugogodišnje saradnice Katarine Sočin. U završnom delu posle večernjeg, u crkvenoj porti proneo se uz sve to i zvuk banatskih gajdi, gajdaša Milorad Dobrosavljev iz Mokrina – istakla je Ivana Popov.

Inače, i ove godine na radionicama je učestvovao najveći broj dece iz Sanada, ali su im se pridružili i drugari iz Kanjiže, Sente, Čoke, Novog Kneževca, pa i iz i Beograda, a vredne domaćice pripremile su za sve učesnike pogače, palačinke, mekike.

Ovom prilikom valja naglasiti da je u realizaciji projekta zabeležena pomoć sa raznih strana; Opština Čoka, pre svih, obezbedila je majice i kompletan materijal za slikanje i vajanje, gospođa Jelena Sočin iz Sente poklonila je platno, firma „Lepenka“ iz Novog Kneževca kartone, gospođa Marija Kabok je obezbedila osveženje za nekoliko radionica, prodavac kokica Goran Zidarev nesebično je častio vredne stvaraoce, predstavnici MZ su, kao i uvek, osigurali značajna finansijska sredstva za svakodnevno pripremanje užine, kao i osveženje i zakusku na završnoj izložbi, dok je, primera radi, Duško Jančić svakodnevno bio domaćin u crkvenoj porti. Naravno, sve uz blagoslov sanadskog paroha Aleksandra Pavlovića.

– Da, realno dosta ljudi je učestvovalo u svemu ovome, neki iz senke, a drugi u neposrednim aktivnostima i zato se svim darodavcima ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo! – poručila je na kraju učiteljica Ivana Popov.

 

 

 

Mr
Tt
Bb

Podelite vest sa prijateljima