Ministarstvo poljoprivrede donelo mere zbog pojave ptičjeg gripa u Senti i Kanjiži · Max Info

Ministarstvo poljoprivrede donelo mere zbog pojave ptičjeg gripa u Senti i Kanjiži

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je rešenje kojim se područja opština Senta, Čoka, kao i naseljenih mesta Sanad, Ostojićevo i Gornji Breg proglašavaju zaraženim i ugroženim od ptičjeg gripa zbog registrovanja uginuća ždralova u Senti 20. novembra ove godine izazvanim visoko patogenim sojem virusa H5N1.

min

Na zaraženom području, ministarstvo je naložilo sprovođenje mera koje, između ostalih, podrazumevaju:

 

  • Popis gazdinstava, kao i klinički pregled živine i ptica u što kraćem roku, posebno klinički pregled živine na gazdinstvima sa intenzivnom živinarskom proizvodnjom uz primenu mera predostrožnosti i od strane lica koja nisu bila u kontaktu sa živinom i drugim gazdinstvima u zaraženom ili ugroženom području.
  • Primena biosigurnosnih mera odnosno postavljanje dezinfekcionih barijera na gazdinstvima,
  • Zabrana okupljanja živine i ptica na sajmovima, izložbama, takmičenjima i pijacama,
  • Zabrana naseljavanja lovišta pernatom divljači i prometa pernate divljači,
  • Zabrana lova pernate divljači
  • Zabrana prometa i iznošenja živine, jednodnevnih pilića, ptica i leševa sa gazdinstava unutar ugroženog područja,
  • Zabrana prometa priplodnih jaja iz zaraženog područja, prevoz pošiljki živine, ptica, jednodnevnih pilića i jaja isključivo glavnim putevima i železnicom kroz zaraženo područje, kao i zabrana zaustavljanja vozila, pretovara i istovara pošiljki.
  • Zabrana prometa živinskog mesa, mesa pernate divljač i proizvoda od živinskog mesa iz zaraženog područja osim mesa i proizvoda koje potiče izvan zaraženog područja ili dobijenih od živine zaklane najmanje 21 dan od pojave prve infekcije na gazdinstvu
  • Zabrana iznošenja stajnjaka, upotrebljenih prostirki i sličnog sa gazdinstava u zaraženom području.

 

Ista pravila su na snazi i u opštini Kanjiža gde je na ribnjaku na Velebitu, prema procenama, uginulo oko 600 ždralova.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje u radijusu od tri kilometra od ribnjaka proglašeno je zaraženim. Ovo područje obuhvata naselja Velebit i Zimonić i njihove atare.

"Živinu, živinsko meso, jaja i jednodnevne piliće sa ovog područja nije dozvoljeno iznositi niti prodavati. Rešenjem Ministarstva, ostala područja opštine su proglašena ugroženim, sa izuzetkom naselja Martonoš i Horgoš. 

 

Podelite vest sa prijateljima