Novogodišnji koncert vokalne grupe „Mironosice“ iz Subotice · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 31°C

Novogodišnji koncert vokalne grupe „Mironosice“ iz Subotice

Članice Ženske vokalne grupe „Mironosice“ iz Subotice održaće Novogodišnji koncert u subotu, 11. januara, s početkom od 17 sati u čokanskom Domu kulture,  a u organizaciji Kulturno obrazovnog centra.

Ulaz je besplatan.

koncert

Vredan divljenja jeste bogat repertoar članica „Mirosnica“ koje sa jednakom pažnjom izvode duhovnu, svetovnu, etno, narodnu, modernu i klasičnu muziku. Neretko se u njihovoj interpretaciji nađu i sevdalinke i starogradske pesme, a osim na srpskom jeziku, pesme izvode i na engleskom, ruskom, italijanskom i francuskom.

„Mironosice“ su do sada prešle kratak, ali impozantan put, popločan velikim uspesima; velika posvećenost repertoaru i zahtevne pripreme, doneli su im, s tim u vezi, za kratko vreme brojne pohvale, diplome, plakete, specijalna priznanja, kao i više prestižnih nagrada sa raznih takmičenja.  

Sve je počelo 2013. godine kada su Nataša Jefić i Danijela Ugarković osnovale Udruženje „Mironosice“ u želji da kroz humanitarni rad pomognu deci slabijeg materijalnog stanja iz OISŠ „Žarko Zrenjanin“. Humanitarni rad su nastavile i do danas, a iz ljubavi prema muzici i horskom pevanju  2015. godine je pri tom udruženju nastala i Ženska vokalna grupa „Mironosice“.  

Zanimljivo je da su „Mironosice“ prvi nastup pre koju godinu imale  u čast posete ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, a od tada pa do danas, nastupale su više od stotinu puta na raznim svečanostima; u pozorištima, domovima kulture, fakultetskim dvoranama, na domaćim i međunarodnim takmičenjima... Prošle godine, na treći rođendan, održale su i prvi solistički koncert u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

 

Na jednom od najvećih evropskih festivala pravoslavne duhovne horske muzike, koji je nedavno održan u Bijalistoku, na istoku Poljske, „Mironosice“ su dobile specijalno priznanje za očuvanje i negovanje duhovne muzike. Pored gala koncerta u Filharmoniji Bijalistoka „Mironosice“ su nastupile i na dva celovečernja koncerta u mestima Sokole i Studzijanki, gde su, uobičajeno, uz duhovne, predstavile i etno, horske i nacionalne pesme Srbije. Valja napomenuti da su „Mirosnice“ tom prilikom bile jedini hor iz Srbije koji je predstavio muziku sa ovih prostora.

Naziv „Mironosice“ članice ove grupe osmislile su, inače, po kompoziciji Petra Konjevića „Mironosice u ženama“ što, pored ostalog, upućuje na to da svojom interpretacijom nose mir i radost.

Podelite vest sa prijateljima