Održana likovna kolonija „Slike Banata“ · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 2°C

Održana likovna kolonija „Slike Banata“

Tradicionalna, ove godine šesta po redu, likovna kolonija „Slike Banata“ održana je u protekla tri dana u organizaciji čokanskog Udruženja likovnih umetnika „Paleta“ i pod pokroviteljstvom opštine Čoka.

kolonija

Ovogodišnje stvaralaštvo, s obzirom na epidemiološku situaciju u vezi sa virusom korona, održano je, razumljivo, sa manjim brojem učesnika, ali su i pored toga u holu doma kulture u Čoki stvarali brojni likovnjaci iz Pančeva, Beograda, Novih Kozaraca, Bečeja, Novog Kneževca, njihove kolege iz okolinih mesta i, naravno, lokalni umetnici s podučja čokanske opštine; među njima i najmlađi učesnici. 

– I pored svega, trudili smo se i ove godine da, pored „redovnih“ učesnika, pozovemo i nove prijatelje vične nekim novim tehnikama u slikarstvu, kako bismo obogaćivali naša stvaralačka druženja – izjavio je predsednik Udruženja likovnih umetnika „Paleta“ Sava Števanov.

On je izrazio veliku zahvalnost predstavnicima čokanske lokalne samouprave bez čije pomoći, kako je naglasio, sve to ne bi bilo moguće.    – Svojski se u Udruženje trudimo da damo svoj doprinos ovoj nadasve lepoj kulturnoj manifestaciji, ali bez pomoći predstavnika lokalne samouprave to svakako ne bismo uspeli – rekao je Števanov.

Tokom trajanja kolonije umetnike je posetila  i predsednica opštine Čoka Stana Đember istakavši da je, bez obzira na „teško vreme“ zbog virusa korona, važno sačuvati ovakvu tradicionalnu manifestaciju i time podržati i aktivnosti članova Udruženja likovnih umetnika „Paleta“.

opet

– Ova umetnička kolonija je, možemo slobodno konstatovati, već sada prerasla u nešto mnogo veće od likovnog stvaralaštva i druženja umetnika; njome, pored ostalog, gajimo našu multietičnost i zajedništvo u svakom pogledu tih reči – naglasila je predsednica Stana Đember.

Inače, umetnine nastale tokom trajanja kolonije ostaju u legatu Udruženja likovnih umetnika „Paleta“, ali svi zainteresovani ljubitelji ovakvih likovnih radova mogu i da ih kupe. Izbor je sada izuzetan, pošto je, kao što smo napomenuli, ovo šesta po redu kolonija, a slikari tokom manifestacije uglavnom urade i po nekoliko dela.

Narednih dana, s tim u vezi, umetnički radovi sa ovogodišnje likovne kolonije biće izloženi u holu čokanskog Doma kulture.

Podelite vest sa prijateljima