Održana međunarodna manifestacija „Čokanski dobošari“ · Max Info

Održana međunarodna manifestacija „Čokanski dobošari“

Manifestacija koja je održana pod pokroviteljstvom opštine Čoka 14.put, okupila je  poklonike dobošarenja, gurmanluka, čuvanja tradija i dobre zabave.

dobosari

U ime lokalne samouprave učesnike, brojne posetioce i goste je pozdravila predsednica čokanske opštine Stana Đember. Manifestaciju je svečano otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a prisustvovao je i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i drugi gosti. Stana Đember je istakla dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i žumarstvo i da aktuelna vlast ispunjava obećanja, vodi računa o svima naseljima u opštini, pokazuje šta zna i ume i čuva tradiciju, da u vreme elektronike čuva zvuk doboša i nasleđe predaka, jer prema pisanim dokumentima prvi doboš na području Banata se pojavio 1851. godine, ali i da gleda u budućnost. Ona je napomenula da joj je želja da neke buduće generacije isto tako čuvaju tradiciju dobošarenja. Pokrajinski sekretar Vuk radojević je izrazio veliko zadovoljstvo što je na 14. festivalu „Čokanski dobošari“, zato što upravo ovo jesu manifestacije koje na najbolji način čuvaju kulturnu baštinu, tradiciju i običaje.

- Nekada davno upravo se na ovaj način prenosila najvažnija informacija a sada zahvaljujući dobošarima čuvamo uspomenu na tradiciju i lep običaj. Drago mi je što ima mnogo mladih koji su uključeni u ove aktivnosti. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svestan značaja održavanja ovakvih manifestacija sa aspekta očuvanja tradicija i finansijski podržava ovakve manifestacije. Meni je drago da u eri modernih tehnologija vi ovde u Čoki ne zaboravljate ono što je naša tradicija i običaji, te da negujete uspomenu na ta vremena - rekao je Radojević. Radojević je naglasio da je sekretarijat na čijem je čelu za tri godine sa opštinom Čoka imao zajedničkih projekata u vrednosti oko 90 miliona dinara, bilo da su u pitanju atarski putevi, vodovodna mreža, uređenje kanalske mreže, poljočuvarska služba, uklanjanje divljih deponija...

- Sve su to aktivnosti koje smo zajendički finansirali i realizovali i želim da pohvalim lokalnu samoupravu Čoke zato što je proaktivna, zato što kvalitetno sprema projektnu dokumentaciju i na osnovu toga smo u prilici zajendički da finansiramo bitne projekte za lokalnu zajednicu. Dobra je prilika da se pomene značaj agrarnih mera na teritoriji AP Vojvodine i da se pozovu svi poljoprivrednici i ovog kraja da konkurišu i ostvare pravo na bespovratna sredstva za razvoj poljoprivrede. Imali smo oko 30 miliona dinara ulaganja u registrovana poljoprivredna gazdinstva u opštini Čoka i verujem da to nije dovoljno. Želim da pozovem poljoprivrednike, da ih motivišem da konkurišu jer imamo dovoljno finansijskih sredstava i svi oni koji žele nešto da investiraju budite uvereni da ćete dobiti podršku - rekao je Radojević, napominjući da je od podsticajnih sredstava koja su korišćena na području čokanske opštine gotovo polovina je usmerena ka mlađim poljoprivrednicima do 40 godina, jer su mladi nosioci razvoja poljoprivrede.

Festival „Čokanski dobošari“ je počeo takmičenje najmlađih u dobošarenju u kojem je učestvovalo tridesetak dece, a prvu nagradu su podelili Vladimir Šećerov i Aleksandar Mojsin, dok je za najbolji likovni rad na temu doboša prva narada pripala Jeleni tepavac, a najlepši štand su uredili učenici i prosvetari OŠ „Jovan Popović“ iz Čoke. U kulturno umetničkom programu učešće su uzela kulturno umetnička durštva iz mesta čokanske opštinem a članice devet udruženja žena je pripremilo za besplatno degustiranje tradiconalna jela i poslastice. Dvadesetak kulinarskih ekipa takmičilo se u kuvanju svinjskog paprikaša. Prvu nagradu za najukusniji paprikaš osvojila je Lenka Nenadov iz Sanada, drugu Dušan Budovalčev iz Ostojićeva i treću gost iz rumunskog mesta Valkanj Vasile Ardeljan. Crnka Petrov iz Sanada ponovila je prošlogodišnji uspeh za najukusniju doboš tortu, za najlepši štand nagrađeno je Udruženje žena „Sjaj“ iz Čoke, a za najbolje sitne kolače žene Udruženja „Đurđevak“ iz Vrbice.

Uoči svečanog otvaranja manifestacije i takmičenja odraslih u dobošarenju, 40 bubnjara predvođeni Vladimirom Bogdanovićem, učestvovalo je u karnevalskoj povorci ulicama Čoke. U takmičenju u dobošarenju pobednik je Radovan Šargić iz Sanada, drugo mesto pripalo je Konstantinu Đukiću iz Ostojićeva i trće gostu iz Rumunije Avramu Danijelu. Zabava na festivalu „Čokanski dobošari“ začinili su koncerti bendova „Buba mare“, „Rok starza“ i „Laki keš“, a veče je ulepšano vatrometom.

Podelite vest sa prijateljima