Pokrajinski i čokanski zvaničnici posetili gradilište novog mosta na Zlatici: otvaranje mosta početkom leta · Max Info

Pokrajinski i čokanski zvaničnici posetili gradilište novog mosta na Zlatici: otvaranje mosta početkom leta

Gradilište novog mosta na reci Zlatica u čokanskom naselju Padej posetili su danas predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Miloš Maletić, zajedno sa predsednicom opštine Čoka Stanom Đember i njenim zamenikom Mihajlom Popovićem.

Podsetimo, radovi o finansiranju projekta “'Most na reci Zlatici, naselje prema Adi”, izvode se na osnovu ugovora koji su krajem marta potpisali predstavnici čokanske opštine i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kada je i zvanično počela realizacija ovog kapitalnog projekta, ukupne vrednosti od 226 miliona dinara. Predviđeno je da izgradnja traje 270 dana; put će biti proširen šest metara, dužina mosta, što se gradi pored starog, biće 35 metara, a širina 11.50 metara.

 

kkk

Predsednica opštine Čoka Stana Đember izjavila je tokom posete gradilištu da je za nju velika čast što se zajedno sa premijerom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i njegovim saradnicima još jednom uverila u napredak radova na izgradnji mosta na reci Zlatici.

– Predstavnici lokalne samouprave su na ovaj problem ukazivali još od 2017. godine; zato smo uradili projekat o njegovom rešavanju i neuzmerno smo srećni što je prošle godine pokrajinska vlada prihvatila da ga zajednički rešimo, jer to neće značiti mnogo samo za čokansko područje, već za ceo naš region – istakla je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Ona je potvrdila da je, dok je funkcionisala skela, mali most još i mogao da bude spona između Banata i Bačke, ali da je otvaranjem mosta na Tisi prema Adi krenuo “teški” tranzit i da je on tada počeo da se urušava, zgog čega je moralo da se nađe adekvatno rešenje, a što je pokrajinska vlada razumela i prihvatila.

– Od izvođača radova danas smo dobili informaciju da će radovi biti završeni i pre dogovorenog roka; put na ulazu, odnosno na izlazu iz Padeja, biće po zacrtanom projektu proširen, tako da će ovo zaista biti savremen, a uz to i vizuelno lep, most, i što je najvažnije – bezbednost u saobraćaju biće podignuta na znatno viši nivo – naglasila je predsednica Đember.

 

lll

Potvrdivši da je pre četiri i po godine završena rekonstrukcija mosta u Adi na Tisi, što je inače bila jedna od nezavršenih investicija prethodne administracije, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović rekao je da je od tada povećana frekvencija saobraćaja što se odvija od Ade prema Padeju, pa je i aktuelni višedecenijski most postao “zastareo” i zaslužio rekonstrukciju.

– Rešavanju tog problema pristupili su moji saradnici iz Uprave za kapitalna ulaganja, kao i vredni neimari, i danas smo se sa velikim zadovoljstvom uverili da radovi napreduju. Kao što je istakla predsednica opštine Čoka Stana Đember, to će biti jedan veoma lep i funcionalan most, a što je najvažnije, zbog kvaliteta saobraćaja biće u velikoj meri izbegnute saobraćajne nezgode, a samim tim i žrtve i povređeni – naznačio je Mirović.

Prema njegovim rečima, u roku koji je dogovoren, negde do početka leta, može se računati da će most biti u funkciji.

Mirović je dodao i da se u manje razvijenim sredinama u zemlji ulaže sve više.

– Ove godine u putnu privredu na teritoriji AP Vojvodina, odnosno u rekonstrukciju lokalnih saobraćajnica, uložili smo – primera radi, samo na novosadskom području izdvojeno je od dve milijarde – ukupno sedam milijardi dinara. Tu ne računamo investicije kao što je ova, odnosno izgradnju mostova i na državnim putevima prvog i drugog reda. To je od izuzetnog značaja za lokalne sredine jer to omogućuje bolji i komforniji transport i sigurniji saobraćaj, samim tim i kvalitetniji život svih građana – naglasio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, najavivši da će i budžet za narednu godinu biti posvećen realizaciji višegodišnjih investicija.

stana
g
z

Podelite vest sa prijateljima