Posebni kolektivni ugovori za PU “Radost” Čoka i čokanski KOC · Max Info
10°C

Posebni kolektivni ugovori za PU “Radost” Čoka i čokanski KOC

Posebne kolektivne ugovore za PU “Radost” Čoka i čokanski Kulturno-obrazovni centar potpisali su u četvrtak, 1. septembra, direktori, predstavnici sindikata i reprezentivnih sindikata i predsednica opštine Čoka Stana Đember .

kkk

Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za grad Kikindu i opštine Čoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, izjavio je za Naxi Max radio da je tim činom urađena, kako je naveo, velika stvar.

– Pokazali smo da održavamo tradiciju socijalnog dijaloga. Na naše, i nadam se, zadovoljstvo zaposlenih, kao i najistaknutijih predstavnika lokalne samuprave, želim da izrazim, pre svega, zahvalnost što smo uspeli da potpišemo tri kolektivna ugovora; jedan koji reguliše opštinsku upravu, drugi za Kultrno-obrazovni centar i treći o osnovnim pravima zaposlenih u PU “Radost” Čoka – rekao je Drljić.

On je izrazio nadu da će tim činom biti zadovoljni i zaposleni radnici.

– Postoji opcija da, eventualno, neke stvari, shodno okolnostima u budućnosti, i popravimo na naše još veće zadovoljstvo. U svakom slučaju, želim još jednom da izrazim zahvalnost i predsednici opštine i načelniku koji su dali veliki doprinos da ovo bude ostvareno i što su pokazali da, uz malo truda, može da se uradi velika stvar i da bude nastavljena tradicija socijalnog dijaloga – zaključio je Drljić.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember potvrdila je da su razgovori o ovim pitanjima trajali duže nego uobičajeno, odnosno skoro dve godine.

– Nije lako problematiku iz socijalnog dijaloga sprovesti u delo, posebno u današnje vreme kada se susrećemo sa mnogim izazovima koji se tiču same države i globalne politike, a sve se odražava na sam rad lokalne samouprave i ustanova čiji je osnivač. Danas smo potpisali stavke koje se tiču putnih troškova i svih onih benefita što radnici ostvaruju iz ličnog dohotka – rekla je Stana Đember.

Predsednica je iskazala posebnu zahvalnost zameniku načelnika lokalne samouprave Ivanu Matiću koji je, kako je navela, podneo najveći teret po pitanju usklađivanja svih kolektivnih ugovora, kao i predstavniku sundikata iz Kikinde Iliji Drljiću.

– Oni su u svom delu aktivnosti zaista bili uporni i borili se za prava radnika. Sabranim dijalogom došli smo do većine rešenja. Kako se bude razvijala situacija tako će se otvarati mogućnost aneksiranja ovih ugovira na opštu dobrobit zaposlenih u ovim ustanovama – naglasila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Danijela Števanov, direktorka PU “Radost”, podsetila je da predškolske ustanove imaju poseban kolektivni ugovor na nivou države, ali da su potpisani dokumenti na nivou lokalne samouprave svakako nešto što je vrlo povoljno za zaposlene u ustanovi koju predvodi i za njih veoma korisno.

– Postoje, naime, izvesne stavke koje su povoljnije od onih na nivou države i koje mnogo znače zaposlenima. Hvala reprezentativnom sindikatu i zvaničnicima lokalne samouprave što su nam izašli u susret – navela je Danijela Števanov.

Prema rečima Eve Kobrehel, direktorke KOC-a, konačno je došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora sa osnivačem, uz saglasnost zaposlenih i predsednika sindikata.

– Dugo smo čekali ovaj trenutak i on je uspešno priveden kraju u kabinetu predsednice opštine, uz nadu da ćemo na ovaj način moći da poboljšamo život zaposlenih. Naše zarade su regulisane na osnovu odluke vlade i uredbe kojom su regulisani koeficijenti zaposlenih, ali sva ostala davanja što mogu da očekuju u vezi prevozom, solidarnom pomoći i drugim – sve je to regulusano u ovom kolektivnom ugovoru – rekla je Eva Kobrehel.

Podelite vest sa prijateljima