Povećana bezbednost u blizini škola pred početak nove školske godine · Max Info

Povećana bezbednost u blizini škola pred početak nove školske godine

Savet za saobraćaj opštine Čoka i ove godine je programom predvideo niz preventivnih aktivnosti koje su usmerene na školsku decu s posebnim akcentom na đake prvake. 

pazljivko

U izjavi za Naxi Max radio predsednik Saveta za saobraćaj Anid Isaković je istakao da je ove godine mnogo urađeno na obezbeđivanju prilaza školama, posebno što se tiče vertiklane i horizontalne signalizacije.

  • Urađena je kompletna zona škole na teritoriji opštine Čoka, a kao jedna od većih, ostala je škola u Padeju. Prilazak školama u Čoki i Ostojićevu obezbeđen je vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kako bi bila povećana bezbednost saobraćaja samim prilazima škola, istakao je Isaković.

U planu je i podela besplatnih knjiga Pažljivkova pravila u saobraćaju, a kao i svake godine za prvake će u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja biti priređena i predstava u kojoj će glumci kroz određene prikaze na najbolji način pokazati kako treba da se ponašaju kada su učesnici u saobraćaju.

Isaković je najavio da će članovi Saveta za bezbednost sutra obići sve prvake uz podelu promotivnog materijala: majica, fluorescentnih prsluka, narukvice kako bi deca kao učesnici u saobraćaju bila dovoljno vidljiva. Na školskim torbama koje je opstina Čoka podelila urađene su i fluorescentne trake.

 

Koji bi bio konkretan savet roditeljima u vezi sa edukacijom svojih najmlađih o tome kako bi trebalo da se ponašaju u saobraćaju?

 

  • Svaki savestan roditelj bi trebalo da sa svojim detetom popriča, ali napomenuo bih da posebno sa decom razgovaraju o bezbednom prelasku ulice u smislu da se ispoštuju pešački prelazi odnosno gde su mesta koja su dozvoljena za prelazak ulice. Ta mesta su obeležena i vozačima su na pešačkim prelazima deca dovoljno vidljiva i samim tim mogu da uspore.

 

Da li je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju odnosno vozača prvog dana škole?

  • Savet je u saradnji sa opštinom Čoka uradio signalizaciju u blizini škola koja upozorava učesnike u saobraćaju odnosno postavljeni su takozvani usporivači gde se meri brzina kretanja automobila i na taj način želimo da skrenemo pažnju vozačima da prilagode brzinu kretanja kada se nalaze u blizini škola. Sarađujemo i sa policijskom upravom u Čoki i nadam se da će i oni sutra dati svoj doprinos u kontroli saobraćaja prvog dana nove školske godine.

Predsednik Saveta za saobraćaj Anid Isaković apelovao je na sve vozače i učesnike u saobraćaju da pored škola ispoštuju signalizaciju kako bismo svi zajedno, kao društvo pomogli sutra deci prilikom bezbednog prelaska ulice. Isaković je na kraju razgovora svim  učenicima poželeo dobar početak školske godine uz poruku - Budite pažljivi!

 

Podelite vest sa prijateljima