Predsednik Opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić: Izađite na izbore · Max Info

Predsednik Opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić: Izađite na izbore

Predsednik Oppštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić pozvao je sve građane s pravom glasa da u nedelju, 2. juna, izađu na birališta i glasaju za izbor odbornika u novokneževačkoj Skupštini opštine.

 – Dragi građani Opštine Novi Kneževac, kao što znate u nedelju, 2. juna,  u 7,00 sati, otvaraju se birališta za lokalne izbore (uključujući i gradove (Beograd, Novi Sad i neke druge), i zato je veoma važno da svi vi, koji ste u mogućnosti, izađu na birališta i glasaju – potvrdio je dr Uverić.

On je na pres konferenciji izrazio nadu da će tim činom biti obezbeđen produžetak kontinuiteta aktuelne vlasti i napretka Novog Kneževca.

– Svaki građanin s pravom glasa, podrazumevano, ima pravo da izađe na izbore i zaokruži određenu listu pošto se glasa po proporcionalnom izbornom sistemu, ali je važno za svakog od nas da imamo stabilnu vlast kako bismo mogli nastaviti dalji razvoj. Kao što znate, rezultati rada predstavnika Opštine Novi Kneževac u poslednjih osam godina su primetni – od kanalizacije, vodovoda, puteva, do sportske hale, gasifikacije (što je jedan od najvažnijih projekata), kao i normalnog funcionisanja opštinske skupštine – naglasio je dr Uverić.

l

Prema njegovim rečima SO Novi Kneževac je nasledila ogromne dugove od prethodne vlasti, pa su 2016, 2017, pa i 2018, protekle u njihovom  vraćanju, ali da opštinske vlasti od tada sve svoje obaveze izmiruju na vreme prema svim korisnicima budžeta, a što je veoma bitno za normalno funkcionisanje i za sve građane.

Na pitanje o završetku radova na izgradnji sportske hale u Novom Kneževcu, dr Uverić je rekao da nije siguran hoće li u potpunosti biti ispoštovan dati rok da oni budu okončani do kraja avgusta, ali da je izvesno da radovi teku i da valja imati na umu da nije reč samo o građevinskim poslovima, već i o velikoj logistici pri tom projektu.

– Pojavilo se tokom radova nekoliko nepredviđenih problema koji su u međuvremenu rešeni i očekujemo da u narednih 15-ak dana počne postavljanje krova, u čiju svrhu se krovna konstrukcija svakodnevno doprema; hala će naravno, u svakom slučaju, biti uskoro završena i ono što je najbitnije jeste činjenica da je finansijska konstrukcija u tom poslu davno zatvorena – istakao je dr Radovan Uverić.

Napomenuvši da se na svakom velikom projektu tokom izgradnje javljaju izvesni problemi – a ovo je, rekao je, jedan od najvećih u Opštini Novi Kneževac u poslednjih 50 godina – predsednik opštine je podvukao da će ta hala ispunjavati Fiba standarde, čime može da se pohvali tek nekoliko njih na području Vovodine.

– S tim u vezi, i ovi lokani izbori su bitni da bi, pored ostalog, i  izgradnja hale što brže bila privedena kraju. U okviru tih poslova imamo i druge velike planove koji se ogledaju u daljem razvoju, uključujući i turizam i ugostiteljstvo, i zato nećemo dozvoliti ni jedan propust tokom ove izgradnje – naveo je dr Uverić.

Predsednik opštine je dodao da je i izgradnja Crnobarskog puta jedan od projekata koji je planiran za realizaciju u narednom periodu.

– Želja za tim putem je, prema mojim informacijama, stara oko 50 godina, a jedan manji deo te deonice je počeo da se radi još 2004-2006. godine. To je jedan od primera šta se desilo kada je došlo do promene vlasti, jer posle toga jednostavno nije bilo želje da nastavi izgradnja. Opština je čak 10 godina posle toga imala velikih finansijskih problema zato što je zbog tužbi ušla u blokadu, što je trajalo nekoliko meseci, pa je tek uz pomoć vlada Republike Srbije i Pokrajine taj problem napokon rešen. Mi sada već nekoliko godina intenzivno radimo na tome; građevinska dozvola je praktično važeća, ali se još nije obezbedilo finansiranje. Nadamo se da ćemo to uspeti sa Putevima Srbije ili eventualno sa pokrajinskim vlastima, i pošto od toga nećemo odustati, iskreno verujem da će taj put biti izgrađen. Zaista očekujem da i to bude u najskorije vreme započeto i završeno – izjavio je dr Uverić.

Što se tiče gasifikacija svih naseljenih mesta, on je kazao da je to praktično završeno i da posle upotrebne dozvole sledi puštanjnje gasa u mrežu.

– Sve to je trebalo da bude kompletno završeno još prošle godine, međutim zbog sankcija Rusiji (zbog rata u Ukrajini), jednostavno se nije moglo doći do materijala potrebnog za završetak projekta na vreme, a kada je materijal nabavljen ona je završena, merno regulacione stanice su urađene i mreža je urađena u naseljima. Iskreno se nadam, ako se ne pojave neki nepredviđeni problemi, da gas bude pušten u mrežu na jesen. To je jedan, kao što je poznato, od najvećih projekata u opštini, poput uvođenja vodovoda ili električne mreže u naselja – rekao je predsednik Opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić.

Dodavši da se ne ubraja u grupu ljudi koja je  zadovoljna urađenim, on je napomenuo da uvek može više da se uradi, ali da kada se uporede rezultati u poslenjih osam godina i period pre toga, mora da bude zadovoljan. 

z

Veoma mnogo je urađeno za školstvo, praktično svaka osnovna škola je uređena, vrtići su rekonstruisani, krovovi, asfaltirani su putevi, na mnogim je nasut kamen, započeta je, kao što rekosmo izgradnja hale, gasifikacija... Mnogo smo uradili i na verskim objektima, sva udruženja i sportski klubovi su više nego zadovoljni, jer su budžeti za njih više nego duplirani u odnosu na prethodni period, veliki broj dece se uključio u rad sporskih klubova itd,  – rekao je dr Uverić.

Prema rečima predsednika, za naredni period prioriteta ima mnogo. Glavni je izgradnja puta Novi Kneževac – Crna Bara, završetak sportske hale i gasifikacija centra Novog Kneževca, pošto stambene zgrade nisu povezane na gas. Očekuje se, kako je napomenuo, da ti radovi počnu ovih dana.

– Zgrade nisu predviđene za grejanje na struju, a otkako je 2008. godine prekinuto daljinsko grejanje, većina vlasnika stanova se greje na struju, tako da imamo problema sa preopterećenom električnom mrežom. Kada se gasifikuje centar očekivano je da stanari u zgradama pređu na grejanje na gas. Planirana je i izgradnja postrojenja za preradu pijaće vode u saradnji  sa vlastima AP Vojvodinom, tako da će u naredne četiri godine bar delimično taj problem biti rešen – kazao je predsednik dr Uverić.

Kada je reč o problemima u vezi sa prevozom on je naznačio da su predstavnici lokalne samouprave u pregovorima sa nekoliko prevoznika, da se razmišlja i o kupovini autobusa posredstvom Ministarstva za brigu o selu, i da se nada da će sve to vrlo brzo biti uspešno rešeno.

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da sa svim našim instiucijama imam dobru saradnju. Trenutno je najveći problem smanjenje broja lekara u Domu zdravlja, pošto se potrebe za lekarskim kadrovima povećavaju zbog starosti stanovništva. Konkurs za prijem novih lekara je stalno otvoren već nekoliko godina, ali s tim problemom se suočavaju skoro i sve opštine, uključujući i gradove. To je problem na kome se intenzitvno radi, a ostale institucije funkcionišu vrlo dobro – konstatovao je dr Uverić.

On je napomenuo i da je u svakodnevnom kontaktu sa građanima, kao i da je njegova kancelarija za njih otvorena praktično tokom celog radnog vremena, pa čak i posle toga.

– Predstavnici naše opštine su posebnu pažnju posvetili najmlađima o čemu, samo primera radi, svedoči i nedavno realizovan projekat „Tragom srpskih heroja“; imao sam veliku čast i zadovoljstvo da predvodim 40 najboljih učenika iz naše opštine na ekskurziji  putevima Prvog svetskog rata – sve do Kajmakčalana. Taj projekat za najbolje đake biće nastavljen i narednih godina, i na nekim drugim destinacijama – zaključio je predsednik Opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić.

Image removed.

d

Podelite vest sa prijateljima