Prigodno obeležen Dan opštine Čoka · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 25°C

Prigodno obeležen Dan opštine Čoka

Povodom 26. jula, Dana opštine Čoka, ispred krsta na rimokatoličkom groblju, uz prisustvo zvaničnika opštine i sveštenika, danas je održan pomen i položeni su venci u znak sećanja na žrtve kolere iz 1831. godine.

dan opstine

U znak sećanja na poslednju od 135 žrtava kolere, 26. jula 1831. godine, opština Čoka na taj način je prigodno obeležava svoj praznik – Dan opštine; pravoslavni hram – Sabor Svetog Arhangela Gavrila, a rimokatolički – Dan Svete Ane.

– Sama simbolika dva verska praznika ukazuje na to kako treba da čuvamo zavet iz 1831. godine; da čuvamo bogatstvo različitosti i  zajedničkog življenja u sredini kao što je naša – naglasila je, tom prilikom, predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Ona je podsetila da je ove godine obeležavanje Dana opštine, nažalost, donekle drugačije zbog pandemije virusa korona.

do

– Poštujući mere Vlade Srbije i, naravno, one koje je u skladu s tim merama doneo i naš opštinski Štab za vanredne situacije, danas smo položili vence žrtvama kolere. U ono vreme je to bila velika pošast koja je odnela bezbroj života. Danas, u 21. veku, suočavamo se, ponovo, sa jednom drugom epidemijom koja odnosi ljudske živote. Bogu hvala, za sada Čoka nije toliko ugrožena, premda je čitav svet, a samim tim i Srbija, u nezavidnom stanju. U tom kontekstu, želim povodom Dana opštine da pozdravim građane opštine Čoka i poželim im, pre svega, dobro zdravlje. Nadamo se boljem danima i da ćemo naredne godine, kao i do sada, ovaj dan obeležavati brojnim pratećim manifestacijama – istakla je Stana Đember.

I pored svega, kako je naglasila, u planu je da opštinski čelnici 27. jula posete sve osnovne škole, kao i srednju, i najboljim učenicima – “vukovcima” dodele poklon vaučere, i da bude priređen prijem za najbolje opštinske sportiste.

– Koristim ovu priliku da se zahvalim svim građanima naše opštine što su u novonastaloj situaciji disciplinovani i obazrivi, kao i do sada, posebno naši stariji sugrađani. Iskreno se nadamo i verujemo da će brzo proći i ovo teško vreme – poručila je predsednica opštine Stana Đember.

Predsednik Skupštine opštine (SO) Tibor Olaj potvrdio da će višednevne svečanosti i kulturne manifestacije i svečana sednica SO, odnosno sve ono što je bilo uobičajeno svih proteklih godina, ove godine izostati zbog pandemije virusa korona.

– Smatrali smo, zato, da je izlazak na groblje i polaganje venaca na humke gde počivaju žrtve kolere čin koji priliči trenutnoj situaciji – rekao je Tibor Olaj.

On je, takođe, građanima uputio dobre želje povodom Dana opštine uz preporuku da se čuvaju i slušaju stručne savete.

Tibor Olaj je istovremeno podsetio da je konstitutivna sednica novog saziva SO zakazana za 21. avgust, u bioskopskoj sali čokanskog Doma kulture, i da uz poziv novim odbornicima stoji i uputstvo da se pridržavaju preventivnih mera povodom virusa korona.

Podsećanja radi, na proteklim izborima SNS je osvojila 14 mandata od ukupno 25 koliko je u SO Čoka; SVM će imati devet, a SPS dva odbornika.

Podelite vest sa prijateljima