Primopredaja obnovljenog sanitarnog bloka u PU “Radost” · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 24°C

Primopredaja obnovljenog sanitarnog bloka u PU “Radost”

U čokanskoj Predškolskoj ustanovi “Radost” u sredu, 9. septembra, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i Jene Hajnala, predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji, upriličena je svečana primopredaja obnovljeng i renoviranog sanitarnog bloka što je ostvareno zahvaljujujući Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, kao i vladi Mađarske.

svi

Investicija je vredna 1.800.000 dinara sa PDV, a sanirana je kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža i obnovljen sanitarni nameštaj.

– Mađarska država i vlada nas podržavaju. Reč je o posebnom projektu od 2017. godine pod nazivom „Razvoj obdaništa i briga o mladima – deci”, čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta i svog maternjeg jezika. Ovaj projekat, međutim, nije samo za mađarsku decu i imamo priliku da se u to uverimo i ovde, u Čoki – istakao je Jene Hajnal.

On je naglasio da je obdanište, kao ustanova, važan korak ka školskom periodu, kada maternji jezik još više dolazi izražaja.

– Pored sanitarnog čvora izgradili smo i obnovili igrališta kako u centralnom tako i u pridruženim objektima i u svemu tome imamo punu podršku mađarske vlade – podsetio je Jene Hajnal i potvrdio da je svaka grupa dobila „poseban kutak“ znanja na mađarskom jeziku: filmove, knjige, kao i još neke potrepštine koje su mališanima potrebne.

Istakavši izuzetnu saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave Jene Hajnal je dodao da je sada na redu faza održavanja, kako bi bio sačuvan nivo i kvalitet.

 

Direktorka Jelena Števanov, koja četiri godine predvodi Predškolsku ustanov “Radost”, ukazala je da je ovo veoma važna donacija koja će poboljšati rad u toj zgradi u svim segmentima.

Prema njenim rečima, centralna ustanova u Čoki broji 110 dece, a inače je njih ukupno 250, računajući preostalih pet objekata na području čokanske opštine: u Sanadu, Crnoj Bari, Jazovu, Ostojićevu i Padeju.

– Drago mi je, naravno, kada nadležni misle na nas; prethodnih godina sanirana su i obnovljena i dečija igrališta, tačnije svaki objekat je dobio po neki novi sadržaj – rekla je Jelena Števanov.

U ime lokalne samouprave predsednica opštine Čoka Stana Đember zahvalila se predsedniku Nacionalnog saveta mađarske manjine u Srbiji Jeneu Hajnalu i mađarskoj državi na realizaciji ovog projekta.

– Naša deca će na ovaj način imati mnogo bolje uslove u svojim aktivnostima, a ovo je još jedan u nizu dokaza kako naše dve države dobro sarađuju jer je mađarska država i do sada ulagala u slične projekte, poput dečjih igrališta. Posebno je to važno u multietničkim sredinama kao što je Čoka i zato ćemo i ubuduće svesrdno negovati tu saradnju – istakla je Stana Đember.

Koordinator poslova Laslo Kormanjoš naveo je da je Predškolska ustanova „Radost“ bez sumnje radosna zbog ovako važne investicije. On je izrazio zadovoljstvo što se zajedničkim snagama došlo do tih rezultata zashvaljujući direktoru PU „Radost“, tadašnjem koordinatoru, aktuelnom zameniku predsednika opštine Mihajlu Popoviću, a sve to, naravno, uz saglasnost i odobrenje predsednice opštine Stane Đember.

– Svima nam je čast da jedna lepa investicija realizovana posredstvom mađarske vlade i Saveta. Trudućemo se da nastavimo taj put obnavljanja i opremanja dečjih ustanova kako bismo podigli nivo rada i kapacitete, a pre svega higijenske uslove koji priliče današnjem vremenu – naglasio je Laslo Kormanjoš.

wc
wc2
razg
idu

Podelite vest sa prijateljima