PROGRAM OBELEŽAVANJA DANA OPŠTINE ČOKA · Max Info

PROGRAM OBELEŽAVANJA DANA OPŠTINE ČOKA

Dan opštine Čoka, 26. jul, biće i ove godine svečano obeležen nizom prigodnih programa i manifesacija

jjj

Tim povodom, u sredu, 26. jula, s početkom u 9.30 sati, u pravoslavnom hramu Sabora svetih arhangela Gavrila i Mihaila, biće služena liturgija, a u popodnevim satima večernja služba. Takođe, od 19.00 sati biće održan misa u katoličkoj crkvi Presveto Trojstvo.

U četvrtak, 27. jula, ispred Krsta na rimokatoličkom groblju biće održan pomen i položeni venci u znak sećanja na poslednju od 135 žrtava kolere – 26. jula 1831. godine. Istog dana, od 10.30 sati biće otvorena retrospektivna likovna izložba radova članova ULU „Paleta“ Čoka, kao i rukotvorina članova MKUD „Mora Ferenc“ u holu čokanskog Doma kulture.

Nakon toga, u 11.00 sati biće održana i svečana sednica Skupštine opštine Čoka sa prigodnim kulturnim programom; tom prilikom najviši predstavnici lokalne samouprave uručiće i nagrade najboljim učenicima i najzaslužnijim sportistima s područja čokanske opštine.

U subotu, 29. jula, planirano je održavanje tradicionalnog, ove godine 13. po redu, “Čokanskog kotlića” u dvorištu Doma kulture, kao i proglašenje najukusnijih kotlića i kolača.

Za kraj obeležavanja Dana opštine Čoka, predviđen je muzički koncert na terenu FK Čoka, a prisutne će zabavljati beogradski Tribute band Bijelo dugme. Početak koncerta je u 21.00 sat.

….

26. jula 1831. godine umrla je, naime, poslednja od 135 žrtava kolere, koja je tada harala na teritoriji Čoke. Hroničari su zabeležili da je među umrlima bilo 92 čokanska meštanina rimokatoličke i 43 pravoslavne vere i da su svi sahranjeni u zajedničku grobnicu na rimokatoličkom groblju u Čoki.

Inače, 26. jul je i Dan naseljenog mesta Čoka; tog dana svoju slavu svetkuje čokanski pravoslavni hram posvećen Saboru svetih arhangela Gavrila i Mihaila, dok rimokatolički, posvećen Svetom trojstvu, obeležava Dan svete Ane.

 

llloo
lo
lo

Podelite vest sa prijateljima