Promocija knjige i druženje dece sa autorom · Max Info

Promocija knjige i druženje dece sa autorom

„Lepo živi miš u bioskopu“, naslov je pete zbirke poezije za decu, autora Gorana Novakova iz Novog Kneževca, koju je u utorak u bioskopskoj sali u Čoki predstavio učenicima  OŠ „Jovan Popović“.

promocija

Ispred organizatora susreta – Kulturno obrazovnog centra, domaćin ovog druženja bila je čokanska bibliotekarka Dijana Jolić.

Ona je pojasnila da ovaj susret nije organizovan u okviru Dečje nedelje, već da je to, u stvari, redovno druženje osnovaca sa dečjim piscem.

– Goran nije prvi put kod nas, a deca su bila sjajna. Recitovali su čak i njegove pesme. Birali smo ciljano bioskopsku salu jer se tako zove i piščeva najnovija knjiga. Svi smo zadovoljni, a deca posebno, što je i cilj – rekla je Dijana Jolić.

 

druzenje2

I osnovci su to potvrdili u izjavama za Naxi Max radio; rekli su da je pisac odličan, da je zanimljiv, da u knjizi ima i lepe ilustracije i da su ga sa pažnjom slušali, a na pitanje kako zamišljaju „miša u bioskopu“ jedan od najmlađih je rekao:

– U svakom bioskopu ima jedna rupica i miš kroz nju viri i čeka da ljudi odu kako bi grickao kokice i ostale mrvice, a za to vreme gleda i film!

Nastavnica srpskog jezika Jelena Števanov istakla je da ovakvi susreti dečjeg pisca sa onima za koje piše uvek rezultiraju jako dobrom interakcijom.

– Tu se, uverili smo se i ovaj put, ne dešava samo čitanje i kazivanje lepe reči, već je sve obogaćeno simpatičnim doskočicama i neobično lepim pristupom uopšte. Zaista je to bilo lepo druženje sa Goranom koji ume sa decom, a što se pokazalo već u prvoj rečenici koju je izgovorio – kazala je Jelena Števanov.

Goran Novakov se zahvalio domaćinima na izuzetnom prijemu i naglasio da su deca i ovom prilikom bila zahvalna publika.

– Javljali su se, postavljali pitanja, smejali se... U najkraćem, nemam reči! Inače sam veliki tremaroš, ali ovog puta je sve bilo zaista lako. Deca su uvek najlepši ukras druženja i zato neposredan povod poput, recimo, Dečje nedelje, i nije potreban – rekao je Novakov.

Novokneževački svestrani umetnik, kako ga karakterišu sugrađani,  napisao je i ilustrovao 44 pesme i objavio ih u najnovijoj zbirci „Lepo živi miš u bioskopu“ za koju je već dobio kniževnu nagradu „Plavi čuperak“ za 2018. godinu, a koju dodeljuju Zmajeve dečije igre.

Pre ove najnovije knjige,  Novakov je objavio još četiri dela za decu: „Let šašave ptice“, „Sve su droge babaroge“, „Zrikni svet kroz rozle đozle“ i „Šerpu svrbi testo“.

Podelite vest sa prijateljima