Stana Đember: Bez većih problema u vezi sa virusom korona · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 18°C

Stana Đember: Bez većih problema u vezi sa virusom korona

Predsednica opštine Čoka i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Stana Đember, izjavila je da na čokanskom području do sada nije, na sreću, bilo većih problema u vezi sa virusom korona.

mis

– Bilo je samo nekoliko građana u karantinu i zabeležen je samo jedan slučaj inficiranja – istakla je tokom gostovanja u programu Naxi Max radija predsednica Đember.

Ona je pojasnila da je sada „sve na svom mestu“, odnosno da se taj čovek vratio kući i da su svi u njegovoj porodici negativni na kovid 19.

– Naravno, i dalje smo dužni da slušamo preporuke medicinske struke i Vlade Srbije kada je reč o preduzetim merama. U svemu tome trudimo se da pomognemo svima koji nam se obrate za pomoć – naglasila je Stana Đember.

Prema njenim rečima, Štab za vanredne situacije opštine Čoka od samog početka pandemije organizovan je u skladu sa propisanim merama i članovi tog tela su svakodnevno bili u telefonskom kontaktu kako bi izvesne mere bile razrađene i zadaci ostvarivani.

Osvrnivši se na te aktivnosti u prethodnom periodu, predsednica čokanske opštine je saopštila da ih je najviše zabeleženo u vezi sa svakodnevnim izdavanjem dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, pre svega za poljoprivrednike, stočare, pčelare, kao i za još neke građane koji se bave određenim zanimanjima.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji sa zaposlenima u Policijskoj stanici Čoka sve smo to, rekla bih u 98%  slučajeva, uspešno rešavali – navela je Stana Đember.

Istovremeno, kako je ukazala, zaposleni u lokalnoj samoupravi, zajedno sa volonterskim timovima i gerento-domaćicama, posećivali su u prethodnih mesec i po dana najugroženije i najranjivije kategorije stanovništva da bi im blagovremeno pružili adekvatnu pomoć.

– Reč je, pre svega, o dodeli paketa u vrednosti 2.500 dinara penzionerima sa primanjima ispod 30.000 dinara i invalidskim penzionerima. Pokrajinski sekreterijat za regionalni razvoj u tu svrhu nam je donirao 4.100.000 dinara, a mi smo iz opštinskog budžeta na to dodali još 1.300.000 dinara. Raspodelu smo počeli uoči katoličkog Uskrsa i mogu reći da smo zaista u tim aktivnostima bili među prvima. Predviđeno je ukupno 2.080 paketa i preostalo je još malo da i oni budu uručeni građanima iz pomenutih kategorija. Naravno, uvek postoji mogućnost administrativnih problema i zato pozivam one naše sugrađane koji imaju pravo na ovu vrstu pomoći, a možda nisu na spisku, da nam se jave; dovoljno je da donesu penzioni ček u prostorije svoje mesne zajednice ili opštine. Primera radi, pojedini građani već desetak godina žive na području naše opštine, a penziju dobijaju na adresi prethodnog mesta boravka i slično – ukazala je Stana Đember.

Govoreći o aktivnostima u kojima je iskazana humanost i zajedništvo ona je naznačila da su prilikom podele paketa u prevozu pomogli: pekare „Sarvak“ i „Arok“, autoprevoznici Robert Reves, Živica i Zlatko Rajić i Dragan Mišković, kao i brojni volonteri u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica. U humanitarnim delatnostima pomagali su i drugi, primera radi, udruženja žena iz Čoke, Padeja i Ostojićeva do sada sašile više od  2.500 hiljade zaštitnih maski...

Što se tiče ostalih aktivnosti predsednica opštine Čoka je podsetila da su od same pojave virusa korona svakodnevno, a sada tri puta sedmično, tretirane  javne površine.

 – Ponovila bih i ovom prilikom da nismo delili hipohlorid pojedinačno, pošto nam je potvrđeno od zvaničnih tj. stručnih osoba da nije dokazano kako deluje u kućnim uslovima i to je isključivi razlog što nismo hteli da eksperimentišemo i rizikujemo – naglasila je Stana Đember.

Kada je reč o javnim radovima na području opštine Čoka, i pored pojave korona virusa, poslovi nisu stali.

 – Završili smo asfaltiranje Železničke ulice u Padeju; završeni su i radovi na ogradi oko katoličke crkve u Čoki, rešen je i dugogodišnji problem sanadskog kanala, a sledeće sedmice potpisujemo ugovor o asfaltiranju Ulice maršala Tita u Ostojićevu. Pre dva dana otvoreno je i gradilište na OŠ „Jovan Popović“ u Čoki. Takođe se rade i prilazi na javnim objektima za osobe sa invaliditetom – rekla je predsednica opštine Čoka i komandant Štaba za vanredne situacije Stana Đember i dodala da će o budućim radovima građani biti blagovremeno informisani. 

Zahvaljujući se svima koji su, kako je navela, stali u prve linije odbrane od nevidljivog neprijatelja, predsednica opštine Čoka i komandant Štaba za vanredne situacije na kraju razgovora za Naxi Max radio je zaključila:

– Kada sve ovo prođe biće priređen prijem za sve naše hrabre sugrađane koji su nam najviše pomogli u ovoj situaciji; od lokalne samouprave dobiće i simboličan poklon i na taj način izrazićemo im zahvalnost za društveno odgovoran pristup u trenucima kada je to bilo najpotrebnije. No, do tada naš savet svim našim sugrađanima jeste da svi i dalje budemo na oprezu i da se držimo propisanih mera.

Podelite vest sa prijateljima