Stana Đember pozvala građane da učestvuju u kreiranju budžeta · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 32°C

Stana Đember pozvala građane da učestvuju u kreiranju budžeta

–  Pred lokalnom samoupravom je obaveza kreiranja nacrta plana i programa budžeta za narednu godinu. Prateći i imajući u vidu želje građana i na osnovu rada na terenu došlo se do ideje da im se pruži mogućnost da oni kažu kako i šta bi voleli da vide u realizaciji budžeta – izjavila je za Naxi Max radio predsednica opštine Čoka Stana Đember.

stana

 Ona je, s tim u vezi, rekla da će građani od 19. oktobra do 3. novembra biti u mogućnosti da se izjasne o tome elektronski,  putem formulara koji će se naći na sajtu opštine.

–  Građani koji, da tako kažem, ne vladaju ovom tehnikom, moći će u svojim mesnim zajednicama da preuzmu formular, a sekretar će im pomoći oko popunjavanja – objasnila je predsednica Stana Đember.

Nakon toga sledi prikupljanje formulara na jedno mesto posle čega će biti urađena sveukupna analiza. 

Prema rečima predsednice čokanske opštine, od 1. januara iduće godine biće pooštrena kontrola budžeta, što predstavlja izvesnu novinu u radu. To je, kako je navela, po svoj prilici, uvedeno zato što u Srbiji verovatno postoje takve opštine koje su bile nedisciplinovane na tom polju, pa je Ministarstvo za finansije izdalo objašnjenje kako ubuduće treba da se radi, odnosno biće pojačan nadzor nad budžetom.  

–  Mi, kao lokalna samouprava, nemamo s tim problem, našem timu odgovara novo učenje i saznanja o transparentnosti budžeta – naglasila je Stana Đember.

Predsednica je mišljenja da je mogućnost da se građanima pruži prilika da iskažu mišljenje i daju sugestije u vezi sa realizacijom budžeta odlična, jer se to dobrim delom odnosi i na sredstva građana koji oni kroz porez uplaćuju i koja se slivaju u opštinsku kasu.

–  Što se tiče realizacije planiranih aktivnosti, moram ipak donekle da se ogradim zbog aktuelne epidemiološke situacije. Mnoge investicije su, kao što je poznato, zbog epidemije virusa korona stale ne samo u Srbiji, samim tim i u Čoki, nego u celom svetu – istakla je Stana Đember i građane zamolila za razumevanje i strpljenje. 

Dodajmo da će i Naxi Max dobiti pomenuti formular u vezi sa planiranjem bužeta, tako da će i na taj način građani biti pozvani da se pomenutom pozivu odazovu u što većem broju.

 

Podelite vest sa prijateljima