Stana Đember primila predstavnike Učeničke zadruge · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 2°C

Stana Đember primila predstavnike Učeničke zadruge

Predsednica opštine Čoka Stana Đember sa saradnicima priredila je prijem za direktorku OŠ “Jovan Popović” Zoricu Bugarčić i nastavnicu, odnosno pedagoškog rukovodioca Učeničke zadruge “Vredne ruke” u toj ustanovi Izabelu Kertes, kao inicijatore i osnivače Zadruge kojima je nedavno na konkursu za opremanje takvih udruženja u Srbiji, odobren projekat “Vredne ruke pretvaraju ideje u dela”.

sss

 

Konkurs je, podsetimo, raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a u krajnjoj realizaciji projekta predviđeno je opremanje ove zadruge u cilju kvalitetnijeg i raznovrsnijeg rada.

Predsednica Stana Đember potvrdila je tom prilikom da je Čoka jedina opština u AP Vojvodini sa registrovanom zadrugom koja ima status privrednog društva.

- Opština Čoka će u budžetu za 2021. godinu naći načina da subvenconiše ovaj vid aktivnosti kod dece. Drago nam je da se taj preduzetnički duh vraća među mladima. Nije reč samo o zadruzi i sredstvima, već je to i put kojim se, pored ostalog, deca edukuju u ovoj sferi života. Mislim da je dobro da učenici što pre nauče kako funcioniše državni aparat - naglasila je Stana Đember.

Izabela Kertes, pedagoški rukovodilac Zadruge, inače nastavnica engleskog jezika, potvrdila je da je Učenička zadruga osnovana kako bi se deci dala sloboda da mogu da rade i razmišljaju i van okvira osnovnih školskih predmeta.

- Jako je važno da se mladi organizuju po sekcijama humanitarnim, ekološkim, kreativnim, sportskim; da organizuju razne akcije, da konkurišu na projekte, odnosno da funkcionišu u okviru jedne zajednice - istakla je Izabela Kertes.

Ona je podsetila da je Zadruzi koja, kao što smo naveli, ima status privrednog društva, na konkursu Ministarstva prosvete odobren projekat u svrhu opremanja takvih udruženja osnovnih i srednjih škola i precizirala da će odobrena sredstva u iznosu od 90.000 dinara biti utrošena za proizvodnju ukrasnih sveća i sapuna.

- Zadrugari imaju svoj žiro račun i preko njega obavljaju svoje poslovne nabavke i kasnije i uplate ako zarade nešto preko, primera radi, božičnih vašara i sličnih manifestacija - rekla je Izabela Kertes.

Direktorka OŠ “Jovan Popović” Zorica Bugarčić navela je da je izuzetno zadovoljna i ponosna što su njene kolege u toj školskoj ustanovi prihvatile osnivanje Učeničke zadruge i okupile oko sebe velik broj dece.

- Oni se tako druže bar dva puta nedeljno i van nastave. Važno je da sve te njihove aktivnosti podržavaju i roditelji tako da s ponosom mogu da konstatujem da zajedno i na obostrano zadovoljstvo uspešno sarađujemo. Rezultati su vide tokom godine jer imamo niz aktivnosti u koje je uključena Učnička zadruga - rekla je Zorica Bugarčić.

Tokom prijema predsednica opštine Stana Đember uručila je gostima i prigodne poklone i poželela im mnogo uspeha u daljem radu.

cvece
bbb

Podelite vest sa prijateljima