Stana Đember: Vanredno stanje je prošlo, ali je oprez neophodan · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 12°C

Stana Đember: Vanredno stanje je prošlo, ali je oprez neophodan

Predsednica opštine Čoka i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Stana Đember, izjavila je da nakon proglašenja prestanka vanredne situacije još uvek treba se pridržavamo mera koje je propisala Vlada Republike Srbije, a tu se pre svega misli na socijalno distanciranje.

stana i alen

Počele su sa radom javne službe, a generalno možemo biti zadovoljni jer u sve ovo nismo ušli nespremni, istakla je za Naxi Max predsednica Đember.

U početku smo imali problema što se tiče dezinfekcionih sredstava, maski, rukavica, ali smo se brzo organizovali. Zahvaljujući pomoći naših divnih žena iz udruženja Čoka, Ostojićevo i Padej kupili smo materijal i one su sašile preko 2500 maski. Naravno i druge žene su šile maske i ovim putem im se javno zahvaljujem jer svaki oblik društveno korisnog rada je dobar i pokazuje stepen odgovornosti kada jednu zajednicu i celu državu pogodi jedna ovakva pandemija.

Ni nakon prestanka vanrednog stanja, nije se prestalo sa merama koje podrazumevaju pojačan stepen dezinfekcije, posebno javnih površina?

Naravno, mi smo se organizovali istog dana, što se tiče hipoklorita i kupovine opreme, tako da je i Komunalno preduzeće odmah krenulo u tretiranje javnih površina. Sa ovim nismo ni sada prestali i javne površine se trenutno tretiraju dva puta nedeljno, a pijaca se tretira svakog dana, navela je Stana Đember.

 

stana

Predsednica Đember se zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj i sekretaru Ognjenu Bjeliću, kao i predsedniku pokrajinske vlade Igoru Miroviću koji su Čoki kao devastiranoj opštini dodelili pomoć u iznosu 4.100.000 dinara. Mi smo iz opštinskog budžeta na to dodali još 1.300.000 dinara i napravili 2085 paketa za penzionere. Vidim da su penzioneri zadovoljni i ako gledamo sa aspekta ljudskosti to je jedan jako lep potez i meni je drago da su penzioneri zadovoljni i prema informacijama iz okruga, Čoka ima jedan od najboljih paketa. Zato želim da se zahvalim i svima koji su učestvovali u podeli i pakovanju paketa, naglasila je Stana Đember.

Mobilni timovi, geronto domaćice i volonteri su takođe odradili veliki deo posla.

Imali smo jedan slučaj zabeležen zarazom koronavirusom i pacijent kao i njegova porodica su dobro. Epidemiološka situacija je sada stabilna tako da se nadam da ćemo izaći iz ovoga kao pobednici, a mi to već jesmo. Planiramo organizaciju prijema za sve one koji su učetvovali u prvim redovima odbrane, navela je takođe predsednica Đember.

Vi ste kao predsednica Opštine Čoka i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije svih 60 dana bili u prvim redovima na terenu i lično učestvovali u podeli paketa i maski. Šta je za vas tokom tog perioda značio svakodnevni kontakt sa građanima u toku vanredne situacije?

Hvala na lepim rečima, a naravno da su ljudi bili zadovoljni, ali ja to gledam isključivo kao moj posao. Moj zadatak jeste da vodim brigu o mojim sugradjanima, to je i moja moralna obaveza da budem u prvim redovima posebno tokom ovakvih teških vremena.

stana 2

Da li postoji neka preporuka kako bi Čokani trebalo da se ponašaju tokom narednog perioda?

Građani treba i dalje da se pridržavaju mera socijalnog distanciranja, da se ne opuštamo previše, a vrata opštine su otvorena za svakog stanovnika, za sva pitanja. Kol centar će ponovo krenuti da poziva građane da vidimo da li im nešto treba jer sad kada krene da popušta strah, možda dođe do nekih problema. Ali na osnovu dosadašnje saradnje sa Domom zdravlja i policijom, poručujem građanima da ne treba da imaju strah jer smo tu za njih.

stana i alen2

Podelite vest sa prijateljima