Svečano dodeljene boračke legitimacije u Čoki: uz veće poštovanje i zahvalnost borcima · Max Info

Svečano dodeljene boračke legitimacije u Čoki: uz veće poštovanje i zahvalnost borcima

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, predsednica opštine Čoka Stana Đember i službenik za boračko invalidsku zaštitu Dušan Jovanov, uručili su na svečanosti u Domu kulture boračke legitimacije 30-orici boraca sa teritorije čokanske  opštine.

 

lakic1

- Ovo je zapravo prvi korak u regulisnju statusa i ostvarivanju svih prava boraca i biće, zahvaljujući ministru Nikoli Selakoviću, svojevrsna kartica popusta, npr. u banjama, apotekama, različitim preduzetničkim radnjama, kompanijama širom Republike Srbije. Rekla bih da boračka legitimacija prethodi onome što je nacionalno priznanje i što su ovi ljudi čekali godinama i decenijama – da na njihovim grudima zasija nacionalno priznanje, boračka spomenica i to je na izvestan način simbolično hvala za sve ono što su uradili kada je bilo najteže, a mislim da je stanovništvu najteže u ratnom vihoru – izjavila je posle svečanosti pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić.

Ističući da je prilikom obraćanja borcima ponovila reči ministra odbrane Miloša Vučevića – “Hvala i izvinite”, ona je dodala da upravo te reči najbolje oslikavaju celu boračku priču.

– Zato im i ovom prilikom još jednom kažemo – hvala za sve što su uradili i izvinite što to hvala dolazi toliko godina posle – naglasila je Sanja Lakić.

sanja lakic

Prema njenim rečima državni organi će se truditi da budu uređeni svi dalji programi u skladu sa boračkim potrebama i problemima. Smatra da, zahvaljujući pozitivnoj kampanji, u tom kontekstu ide i te kako dobro, jer posle početnih 25.000 boraca, koliko ih je bilo pre godinu i po dana, danas ima registrovano nešto više od 47.000 njih.

– U planu su brojni programi, uvećan budžet za udruženja građana, ratne memorijale, banjsko-klimatski oporavak i druge aktivnosti. Posle dugo vremena sve učestalije govorimo o boračkoj populaciji i zaista onu rečenicu da se “Boga i borca setimo samo kada je teško” želimo da promenimo i da im sada, u vreme ekonomskog napretka, mira i stabilnosti u našoj zemlji, ukažemo ono što zaslužuju, a najmanje što zaslužuju jesu pažnja, ljubav i čast koju želimo da im damo ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – ukazala je pomoćnica ministra Sanja Lakić.

Izražavajući zadovoljstvo što je u Čoki bila u mogućnosti da neposredno razgovara sa borcima u mestu gde žive, Sanja Lakić je potvrdila da je to nova praksa u resornom ministarstvu koja će biti nastavljena.

borci

Predsednica opštine Čoka Stana Đember rekla je na istom skupu da su se čelnici lokalne samouprave uvek odgovorno odnosili prema ovom važnom pitanju.

– Zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i njegovog tima, kao i ministra odbrane Miloša Vučevića, ovo je zaista  “jak vetar u leđa” svim borcima i porodicama preminulih u ratu, jer treba da znaju da ih država na ovakav način podržava i misli na njih, pošto se dodelom legitimacija pokazuje na delu da ih ne zaboravljamo i doprinosimo poboljšanju njihovih životnih uslova i potreba – kazala je Stana Đember i dodala da je bilo veliko zadovoljstvo razgovarati sa borcima.

– Vrata lokalne samouprave su za njih i dalje otvorena i napominjem da je za boračka pitanja i statuse zadužen Dušan Jovanov i njemu mogu da se obrate za sve. Na kancelarije mesnih zajednica biće prebačene ingerencije o tome koje povlastice dobijaju oni koji imaju boračke legitimacije i tu će moći da dobiju sve detaljne informacije – precizirala je predsednica čokanske opštine.

stana

Stana Đember je pojasnila i da se dodelom boračkih legitimacija, borcima ukazuje veće poštovanje i zahvalnost za doprinos i učešće u odbrani otadžbine, ali i omogućava ostvarivanje određenih povlastica u svakodnevnom životu.

- Takođe želim da podsetim da je opština Čoka, kao odgovorna lokalna samuprava, još pre 15-ak godina postavila spomen obeležja  u naseljenim mestima onim borcima koji su izgubili živote. Tako svake godine odajemo počast i polažemo vence u mesnim zajednicama Ostojićevo, Padej, Vrbica, kako se ne bi zaboravile žrtve rata, a samim tim i važni datum iz naše prošlosti. Popisani su u tom smislu i svi spomenici na području opštine, kako se nikad ne bi zaboravili oni koji su svoj život dali na braniku otadžbine, kao i nevine žrtve. Istoriju pišu pobednici, a žrtve su žrtve i kroz vekove i kroz ratove – zaključila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Podelite vest sa prijateljima