Svečano pušten u rad novi rendgen aparat u Domu zdravlja u Čoki · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 24°C

Svečano pušten u rad novi rendgen aparat u Domu zdravlja u Čoki

Otvaranju su pored zaposlenih u Domu zdravlja, predstavnika lokalne samouprave, tj. predsednice čokanske opštine Stane Đember i njenih saradnika, prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, tačnije pomoćnica sekretara dr Snežana Bojanić, kao i republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno direktor kikindske filijale Fonda  Branko Ivetić. 

rendgen

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić izrazila je zadovoljstvo što je stigla u Čoku zbog izuzetnog povoda odnosno puštanja u rad novog savremenog rendgen aparata.

– Prethodni aparat, koliko mi je poznato, bio je dotrajao i nije mogao da bude više ni registrovan za uredan rad, tako da je pokrajinska vlada izdvojila sredstva oko osam miliona dinara za kupovinu novog  uređaja na kojem se snimaju ne samo kosti, već i pluća i drugi organi – rekla je dr Snežana Bojanić dodavši da je to velika i lepa vest za Čoku.

Prema njenim rečima, to je samo jedno od ulaganja koje je omogućila pokrajinska vlada.

– Do sada je u zdravstvene ustanove uloženo 10 milijardi u AP Vojvodini.  Dve i po za izgradnju, a sedam i po milijardi za medicinsku i nemedicinsku opremu. Pokrajinska vlada, koja je osnivač i Doma zdravlja u Čoki, kao i drugih ustanova primarne zdravstvene zaštite, u prethodnom periodu uložila je u te svrhe u Čoki 30 miliona dinara. Početkom jeseni ova ustanova dobiće i novo vozilo za dijalizu – naglasila je dr Snežana Bojanić.

rendgen2

Ona je istakla da je prijatno iznenađena organizacijom, radom, higijenom i svim drugim što je videla u Čoki i oduševljena činjenicom koliko dobro sarađuju lokalna samuprava i Dom zdravlja, pogotovo što je puno toga isfinansirala sama lokalna samouprava.

I predsednica opštine Čoka Stana Đember potvrdila je da je ovo za lokalnu samoupravu značajan i lep dan, jer je zvanično pušten u rad rendgen aparat i renoviran prostor gde će se obavljati ta značajna zdravstvena usluga.

– Možda je malo nezgodno jer nismo imali taj savremeni aparat kada je bila najveća potreba za njim, tačnije kada je korona bila u punom zamahu, ali ono što bi građani trebalo da znaju jeste da se to malo odužilo zbog objektivnih razloga, jer je proces pribavljanja potrebne dokumentacije potrajao – ukazala je Stana Đember.

Pre svega, zbog renoviranja plućnog odeljenja, pronalaženja sredstava, obuke doktora i tehničara, kao i dozvole za rad. Predsednica čokanske opštine je podsetila da su svi građani zato upućivani u susedne opštine jer njihovo zdravlje nije smelo biti ugroženo.

– Danas, nakon svih ovih teškoća i prepreka pustili smo u rad savremeni i moderan rendgen aparat koji je, kao što je poznato, finansirala Pokrajina, jer je, podsećam, opština Čoka donirala ultrazvuk i na taj način se pobrinula za reproduktivno zdravlje žena i trudnica – istakla je Stana Đember i napomenula da se na tome neće stati.

Ona je najavila da će sledeći posao na tom planu biti uređenje opšte ambulante.

– Projekat je urađen, pribavili smo građevinsku dozvolu i sve predali višim nivoima vlasti. Reč je o iznosu oko 80 miliona dinara. Nadam se da ćemo u skorije vreme dobiti ta sredstva. Korona je nažalost mnogo toga zaustavila, ali briga o zdravlju naših sugrađana ne sme ni u jednom trenutku da prestane. Kroz komasaciju i građevinski rejon izdefinisaćemo i mesto za medicinski otpad. Biće to lep Dom zdravlja, a sve u korist naših dragih sugrađana – naglasila je predsednica Stana Đember.

Ukazujući da u pojedinim manjim sredinama bilo manje lekara, ona je najavila da će na jednoj od narednih sednica skupštine i to pitanje biti razmatrano.

– To je deficitarni kadar i to je razlog, da tako kažemo, zastoja u nekim ambulantama. To će svakako u narednom periodu biti regulisano – zaključila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

I direktorka Doma zdravlja Čoka dr Biljana Musulin Janjić saglasna je u oceni da je ovo veliki dan za čokanski Dom zdravlja, za građane opštine tj. pacijente.

– Nakon 40 godina u rad je pušten novi višenamenski rendgen aparat. Na ovaj način smo rešili veliki problem koji smo imali za vreme pandemije korone. Želim da se zahvalim kolegama koji su nam pomogli za to vreme; opštoj bolnici Senta, Domu zdravlja u Novom Kneževcu i opštoj bolnici u Kikindi. Sada, eto, mi imamo tu mogućnost da stanovnici dolaze na snimanje i konsultacije. Ponosna sam na sve zaposlene u Domu zdravlja u Čoki – rekla je dr Biljana Musulin Janjić.

Ona se posebno zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i, naravno, lokalnoj samoupravi, kao i građanima na strpljenju.

– Kompletan rendgen prostor je uređen, ginekologija i pedijatrija, a uskoro stiže i aparat za centralnu sterilizaciju; krajem godine, kako smo i čuli, i vozilo za dijalizu, pa potom sledi opremanje laboratorije sa novim aparatima i nameštajem. Kratko rečeno, kada dođu kod nas da građani imaju sve uslove za primarnu zadravstvenu zaštitu – naznačila je dr Biljana Musulin Janjić.

Dr Osvit Čpajaković, specijalista za plućne bolesti, takođe se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i lokalnoj samoupravi koji su omogućili da čokanski Dom zdravlja dobije novi savremeni rendgen aparat sa pratećom opremom koji ima širok spektar rendgen snimaka samim tim i dijagnostike.

–Značiće mnogo nama koji radimo, ali najviše našim pacijentima koji više neće morati da putuje u okolna mesta. Sasvim je drugačiji osećaj raditi u renoviranim prostorijama i u savremenim uslovima – naglasio je dr Čpajaković.

Inače, prema mišljenju rendgen tehničara Slobodana Pilića, koji će raditi na novom aparatu, reč je o savršenom uređaju.

–Tu je digitalna aparatura, nema više ručnog razvijanja filmova, sve je sada savremena dijagnostika. Uz to, sve traje veoma kratko i lekar odmah dobija snimak – pojasnio je Pilić.

Podelite vest sa prijateljima