U Čoki ljubičastim balonima „za male divove” obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece · Max Info
19°C

U Čoki ljubičastim balonima „za male divove” obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece

U okviru obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, ispred zgrade opštine Čoka postavljeni su ljubičasti baloni, dok su zgrade mesnih zajednica osvetljene lampicama u istoj boji.

 

jjj

Na taj način Čoka se i ove godine priključuje globalnoj kampanji širom sveta u cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rađanja.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština.

U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Pored pomoći stručnjaka, roditeljima prevremeno rođene dece dragocena je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, 2010. godine osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div” koje pruža podršku roditeljima tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

bbb

Podelite vest sa prijateljima