Uskoro elektrifikacija sistema za navodnjavanje u Ostojićevu · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 24°C

Uskoro elektrifikacija sistema za navodnjavanje u Ostojićevu

Predsednica opštine Čoka Stana Đember i član opštinskog veća za privredu i poljoprivredu Svetlana Radin posetili su Privredno društvo “Remy Trade” Ostojićevo, koje se već 18 godina bavi ratarskom proizvodnjom. Cilj posete, kako je saopšteno, jeste postavljanje energetskog sistema u sistemu za navodnjavanje, koji bi koristili i drugi poljoprivredni proizvođači.

ostojicevo

–Navodnjavanje je posebno važan segment agrarne politike u nepovoljnim klimatskim uslovima sa nedovoljnom količinom padavina i sušnim godinama koje se sve češće javljaju. Sistemom za navodnjavanje poljoprivredni proizvođači će unaprediti svoju proizvodnju, povećati prinose, ostvariti pozitivnu kalkulaciju i dugoročno profitabilnu proizvodnju. Sve to doprineće stvaranju tržišnih viškova i učiniti ih konkurentnijim na tržištu – izjavila je Svetlana Radin.

ost2

Vlasnici firme Goran i Dragan Zeljković naglasili su da je osnovna proizvodnja kojom se bavi “Remy Trade” ratarstvo, tzv.  tropojni sistem: pšenica, kukuruz, suncokret i eventualno uljana repica.

– Sa dobrom opremljenošću i što savremenijom mehanizacijom gledamo da radimo tehnološki što kvalitetnije. Svrha posete opštinskih čelnika je da se vidi projekat koji smo uradili, podizanje zalivnog sistema na nekih 100 hektara u ovoj fazi – saopštio je jedan od vlasnika“Remy Trade” Goran Zeljković.

ost3

On je ukazao da je limitirajući faktor vojvođanskih ratara nedostatak vode, naročito u toplim, sušnim letima kao što je ovo aktuelno, i da je jedini način da taj činilac bude eliminisan adekvatno osiguranje zalivnim sistemima na duži vremenski period.

– Primera radi, trenutni deficit je veći od 200 litara po metro kvadratnom. S tim u vezi valja naglasiti da trenutno završavamo drugu fazu; oprema za zalivni sistem je postavljena, a reč je o sistemu pivot centar. Jedna mašina pokriva 60 hektara i ima kružno kretanje; druga ima polukružno, kraća je i pokriva 40-ak hektara. U fazi je izgradnja crpne stanice, a sistem bi mogao da bude u funkciji u drugoj polovini avgusta – rekao je Goran Zeljković.

osts4

Vlasnici Privrednog društva “Remy Trade” su potvrdili da im je čokanska opština već ranije pomogla.

– Na terenu na kojem je podignut zalivni sistem 67 hektara jeste državna zemlja, koju mi koristimo proteklih18 godina, a ostatak je slične površine i u našem je vlasništvu; s obzirom na to da su parcele isprepletene morali smo zemljište uzeti na duži period, na 30 godina.  Zato smo dobili dozvolu da gradimo ovaj zalivni sistem. Pošto je pogon ovog sistema električna energija opština će pomoći u smislu obezbeđjenja elektrifikacije podizanjem trafo stanice, a što će, naravno, moći da koriste i drugi proizvođači – pojasnio je Goran Zeljković.

ost5

Prema njegovim rečima, baš na  potezu “Kera Bara” postoji još barem oko 500 hektara površina koje bi mogle da se navodnjavaju.

– Upoređujući podatke o pokrivenosti zalivnim sistemima u državi, mi bismo na ovaj način bili iznad proseka u Srbiji. Pare uložene u ove sisteme dovođenja vode i zalivnog sistema vraćaju se kroz par ekstermno sušnih godina – zaključio je Zeljković.

ost6

Podelite vest sa prijateljima