Uspešno relizovan projekat “Reci ne nasilju” · Max Info

Uspešno relizovan projekat “Reci ne nasilju”

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola u opštini Čoka učestovali su u takmičenju za najbolje literarne i likovne radove na temu prevencije svih oblika nasilja.

Akcija je realizovana pod nazivom “Reci ne nasilju!”, a pod pokroviteljstvom Saveta za bezbednost Opštine Čoka na inicijativu žena Edukativnog centra Zrenjanin.

svi

Radove su ocenjivali članovi specijalne komsije tj. profesori srednjih škola Žužana Baša Čehak, Marija Markov Ilić i Igor Savićević.

Nagrađena su tri literarana rada na srpskom jeziku, tri na mađarskom, kao i  tri likovna rada dece koja pohađaju nastavu na srpskom, odnosno i tri crteža učenika koja pohađaju nastavu na mađarskom jeziku.

Tim povodom danas je održana i završna prezentacija u čokanskom Domu kulture, gde su pored članova Saveta za bezbenost, učenika i njihovih nastavnika, prisustovavli  direktori škola, kao i predstavnici lokalne samouprave.

 

 

ziri

Jedna od nagrađenih učenica Marina Milošev iz OŠ “Dr Tihomir Ostojić” u Ostojićevu, rekla je da je svojim nagrađenim likovnim, kao i pismenim radom poručila da ne bi trebalo da se vrši bilo kakvo nasilje, niti vršnjačko, ali ni nad životinjama, dok je Danilo Ugrenović, takođe nagrađeni učenik, iz OŠ “Servo Mihalj” u Padeju, naveo da je njegova poruka da nasilje zamenimo ljubavlju i brizi prema ženama.

Još jedna učenica iz OŠ “Dr Tihomir Ostojić”iz Ostojićeva Aleksandra Grbin nagrađena je za likovni rad.

– Jako puno devojčica je ismejavano i puno ružnih reči se reklo njima i htela sam baš da prikažem jednu od takvih devojčica, kako ima noževe u leđima. Nekako, to mi je prvo palo na pamet – kazala je Aleksandra Grbin.

Jedan od članova žirija, istoričar umetnosti professor likovne kulture Igor Savićević, izjavio je da kao pedagog može celu akciju da sagledava iz profesionalnog aspekta, ali i emotivno, pošto je i otac dvoje dece.

–Mislim da je jako značajno to što su i deca primetila da je nasilje često svuda oko nas i da se uvek trebamo boriti protiv toga, odnosno da i mi stariji u svakom času moramo da reagujemo.

publika

Predsednica opštine Čoka Stana Đember istakla je da su za nju sva deca koja su učestvovala u ovoj akciji pobednici, u ovom slučaju što su se odvažila da iskreno pišu i crtaju radove na ovu temu.

–Te radove ćemo štampati i na flajerima širiti u našoj zajednici. Trebaju nam ovakve akcije i dobro je da se to radi sa ovakvom populacijom jer ti mladi naraštaji su oni koji će, edukovani pravim vrednostima, sutra uspeti da zaštite svoje roditelje, svoje bake, deke, svoje komšije i sve druge ljude – naglasila je predsednica Stana Đember.

Ona je potvrdila da su ovim projektom obuhvaćena deca sedmih i osmih razreda sa teritorije čokanske opštine, prvenstveno zato što su sada u uzrastu kada već mogu da vide i uoče nasilje, odnosno da se uče kako da prepoznaju i bore se protiv ove loše pojave.

–Nagradili smo ih rančevima u kojima su stvari koje mladi vole, kao neki vid stimulacije. Neke zakonske osnove ne možemo menjati, ali kao zajednica možemo mnogo. Ovo je jedna od uspešnijih akcija Saveta za bezbednost – zaključila je predsednica opštine Čoka Strana Đember.

Podelite vest sa prijateljima