Bogojavljenje u Sanadu ove godine bez plivanja za Časni krst · Max Info

Bogojavljenje u Sanadu ove godine bez plivanja za Časni krst

Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Sanadu, saopštila je da će predstojeći praznik Bogojavnjenja Gospodnjeg u tom hramu, kao i do sada, biti tog dana (19. januara), obeležen služenjem svete liturgije (s početkom u 9,30 sati), a zatim i velikim vodoosvećenjem.

Prethodnog dana, 18. januara, na Krstovdan, deca koja redovno pohađaju bogosluženja proći će kroz selo, pronoseći osvećenu vodu, uz tradicionalno “Vojordanje”.

kkk

Na samo Bogojavljenje ove godine – kako se naglašava – i pored dobre volje članova Organizacionog odbora, kao i svesrdne podrške lokalne samouprave, ali i drugih pojedinaca, neće biti održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst; razlog tome je izuzetno visok vodostaj Tise i izlivanje te reke, što onemogućava pristup Krstu i lokaciji na kojoj se plivanje tradicionalno održava. Nije moguće da do reke prođe čak ni svečana povorka vernika tj. litija, pa će i ona, kako je potvrđeno, ove godine izostati.

Uzdajući se u milost Božju, molimo se za blago podneblje, te stišavanje poplava i drugih nedaća, ističe se u saopštenju.

Podelite vest sa prijateljima