Obeležavanje Savindana u čokanskim školama · Max Info

Obeležavanje Savindana u čokanskim školama

Školska slava Sveti Sava biće, kao i širom Srbije, obeležеnа i u čokanskim školama prigodnim, svečanim akademijama, rezanjem slavskih kolača i raznim aktivnostima koje veličaju tog svetitelja i sam praznik.

kkk

 

Direktorka čokanske OŠ “Jovan Popović” Tanja Lončina potvrdila je za Naxi Max radio da će praznik, pošto pada u subotu, biti obeležen radno, a ne nastavno.

– Program počinje u 12,30 sati u fiskulturnoj sali i u tome učestvuju svi učenici škole, a na sličan način praznik će biti obeležen i u OŠ “Dr Tihomior Ostojić” u Ostojićevu s početkom u 10,30 sati, kao i OŠ “Servo Mihalj” u Padeju od 8,30 sati – rekla je Tanja Lončina.

Ona je podsetila da je Savindan u školama počeo da se obeležava 1840. godine kao školska slava i da su te svečanosti trajale sve do 1945. godine. 

– Tada je aktuelna komunistička vlast ukinula proslavljanje praznika i ono je pola veka bukvalno bilo zabranjeno, da bi potom, od 1990. godine, ponovo počelo kontinuirano da se obeležava – naglasila je direktorka Lončina. 

Dodavši da je Sveti Sava naš prvi učitelj, prosvetitelj i spski arhiepiskop, Tanja Lončina je ukazala da je taj začetnik i srednjovekovne književnosti stoga i zaštitnik škola u Srbiji.

 

– Na svima nama je da sledimo njegov put mudrosti, čovekoljublja, poštenja, empatije i znanja; da delima pomažemo drugima, da volimo ljude, da smo brižni jedni prema drugima. Ne samo primera radi, moram da kažem da je upravo, sledeći sve te vrednosti, predsednik čokanskog Udruženja likovnih umetnika “Paleta” gospodin Sava Števanov poklonio našoj školi ikonu Svetog Save da bude putokaz i budućim generacijama. Gospodinu Števanovu se i ovom  prilikom svi mi zahvaljujemo na tako divnom gestu koji je, da tako kažem, došao u pravom trenutku. Bilo bi lepo kada bi svi razmišljali baš kao gospodin Števanov, odnosno da uvek činimo humana i dobra dela – navela je direktorka čokanske OŠ “Jovan Popović” Tanja Lončina.  

Čestitajući Savindan svim učenicima i nastavnicima koji obeležavaju Svetog Savu kao krsnu slavu, ona je napomenula da bi valjalo da svi poštujemo lik tog svetitelja i sledimo njegov put kako bismo na tragu tih neiscrpnih vrednosti bili još bolji ljudi.

Podelite vest sa prijateljima