Opština Čoka je na prvom mestu po izdvajanjima u oblasti socijalne zaštite · Max Info

Opština Čoka je na prvom mestu po izdvajanjima u oblasti socijalne zaštite

Ovaj podatak je objavljen kao rezultat tzv. mapiranja Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu koji je tokom septembra prošle godine prikupio podatke o dostupnim uslugama i programima u oblasti socijalne zaštite koje obezbeđuju jedinice lokalne samouprave. Opština Čoka na osnovu ovih podataka izdvaja čak 12 odsto za finansiranje usluga socijalne zaštite u odnosu na celokupan budžet.

mapiranje

Predsednica opštine Čoka Stana Đember ističe da je ovo priznanje od velikog značaja za opštinu, te da su ovi podaci poslati i u Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu i sigurno će predstavljati jednu od referenci za sve ostale poslove u oblasti socijalne zaštite koji su planirani u bliskoj budućnosti.

Na osnovu podataka koji su dostavljeni o procentualnom iznosu finansiranja socijalne zaštite u odnosu na celokupan budžet lokalne samouprave, prosečan udeo izdvajanja je 3,9 odsto i kreće se od minimalnih 0,6 do 12 odsto koliko izdvaja jedino opština Čoka u odnosu na svih 35 lokalnih samouprava koje su učestvovale u mapiranju.

stana

“Mi Crvenom krstu izdvajamo 5,92 odsto od ukupnog budžeta odnsono prošle godine je izdvojeno ukupno 43.572.264 dinara, ističe predsednica Đember i podseća da se pri Crvenom krstu nalazi Klub osoba sa posebnim potrebama koji pruža dnevne usluge socijalne zaštite, te narodna kuhinja.

Centru za socijalni rad izdvojeno je 6.977.000 dinara odnosno 0,95 posto od budžeta. Direktorka ove institucije je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta prezentujući program rada za 2024. godinu javno pohvalila čokansku opštinu kao jednu od retkih koja zaista vodi računa o socijalnim potrebama, podsetila je predsednica opštine i naglasila da lokalne samouprave i treba da služe da pomognu najugroženijem sloju društva.

mapiranje2

“Naš cilj je da u narednom periodu u Ostojićevu bude otvoren objekat namenjen osobama sa posebnim potrebama i osobama sa invaliditetom”, ističe Stana Đember i dodaje da je na toj lokaciji planiran i zoološki vrt prilagođen bolesnoj deci gde se životinje mogu koristiti u terapijske svrhe. Ovakav kompleks bi bio na dobrobit cele zajednice, ne samo u opštini Čoka već u celom okrugu.

Kao lokalna samouprava treba da se borimo da prevaziđemo socijalne statuse i da pomognemo osobama kojima je pomoć potrebna jer na taj način pokazujemo da smo humano društvo, istakla je na kraju predsednica opštine Čoka Stana Đember.

 

Podelite vest sa prijateljima